Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraj Vysočina si vyjednal kontokorentní úvěr do jedné miliardy korun. Kvůli zablokovaným úsporám ve Sberbank

Kraj Vysočina vyjednal kontokorentní úvěr do jedné miliardy korun u Československé obchodní banky. Návrh smlouvy v úterý projednala rada kraje a doporučila ho schválit krajskému zastupitelstvu. Je to v důsledku blokovaných 2,4 miliardy korun, které má kraj ve Sberbank CZ s vazbami na Rusko.

Krajská samospráva zvažuje kvůli zablokovaným úsporám otevření dvou kontokorentních úvěrů. "Zatím jsme si spočítali, že na letošní výdaje budeme stačit s tímto jedním rámcem, a o druhém vyjednáváme," prozradil pro média náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Kraj si podle něj zatím kvůli potížím se Sberbank peníze půjčovat nemusel.

Využití peněz z prvního vyjednaného kontokorentního úvěru náměstek předpokládá až v posledním letošním čtvrtletí, pokud už do té doby bude možné podávat žádosti o evropské dotace na další krajské projekty.

O půjčku Vysočina požádala také ministerstvo financí, ale neuspěla. Hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) uvedl, že by ministerstvo nemohlo dát kraji bezúročný úvěr. "Ten trh běžný komerční je pro nás vlastně příznivější," uvedl hejtman.

Kraj Vysočina měl pro letošek schválený rozpočet s výdaji skoro 16 miliard korun při očekávaných příjmech téměř 14 miliard korun. K vyrovnání rozdílu chtěl použít své úspory, případně kontokorentní úvěr.

Česká národní banka pravomocně odebrala bankovní licenci Sberbank CZ 2. května. Městský soud v Praze poté poslal banku do likvidace a jmenoval likvidátorkou Jiřinu Lužovou. Ta uvedla, že by chtěla mít nejpozději do konce léta jasno, zda banka půjde do likvidace, nebo do insolvence. Čím by prodej aktiv banky trval déle, tím více by banka podle ní ztrácela na hodnotě.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto svetbank.cz

Štítky ČR, správa, hospodářství, banky, Vysočina, Sberbank, Kraj Vysočina, úvěr, Sberbank CZ, Československá obchodní banka, Rusko, banka, Miroslav Houška, KDU-ČSL, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj Vysočina si vyjednal kontokorentní úvěr do jedné miliardy korun. Kvůli zablokovaným úsporám ve Sberbank | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.