Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po roce se pro veřejnost opět otevřely zahrady rodiny Kinských na žďárském zámku

Po roce se pro veřejnost otevřely zahrady rodiny Kinských na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Letošním hlavním motivem dvoudenního programu, který začal v sobotu, je zrcadlení. Odkazuje k 300. výročí vysvěcení kostela svatého Jana Nepomuckého na nedaleké Zelené hoře.

Nedaleký poutní areál na Zelené hoře je památkou UNESCO. Kostel byl vysvěcen 27. září 1722, v předvečer svátku svatého Václava. "Právě zrcadlení je jedním z hlavních symbolů baroka, z něhož čerpal i architekt Santini, jehož dílem je Zelená hora," uvedla pro ČTK za žďárský zámek Martina Sedláková. Dodala, že návštěvníci si mohou v zahradách vyzkoušet zrcadlové exponáty. Všemu dominuje obří zrcadlo s fólií, která se rozechvívá na základě tónů hrající hudby. "Chvějící se zrcadlo odráží objekty ve svém okolí," uvedla.

Žďárský zámek vznikl v areálu zrušeného kláštera, který nejprve od poloviny 13. století užívali cisterciáčtí mniši. Později jej získala rodina Kinských, která se do objektu počátkem 90. let 20. století vrátila.

Sedláková připomněla, že otevření zahrad provází každý rok vybrané téma. Loni to například byl slogan Pojďme se nadechnout. "Tehdy jsme téma také nevybrali náhodně. Zvolili jsme jej kvůli jasnému důvodu, protože jsme opravdu dlouho byli zavření kvůli pandemii koronaviru. Takže to mělo symbolizovat nádech po covidu a také nádech kulturou," řekla.

Zahrady pro veřejnost bývají vždy otevřeny jednou do roka na víkend na závěr května. Včera veřejnost na úvod přivítala i majitelka zámku hraběnka Marie Kinsky, která první návštěvníky areálem provedla. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook / Město Žďár nad Sázavou

Štítky ČR, památky, příroda, FOTO, zámek, zahrada, Kinští, rodina, Kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Žďár nad Sázavou, svatý Václav, Světové dědictví UNESCO, pandemie covidu-19, Marie Kinsky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roce se pro veřejnost opět otevřely zahrady rodiny Kinských na žďárském zámku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.