Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Senior v dešti spadl a ochromily ho křeče. Pomohli mu policisté, hlavu mu podložili služební bundou a přivolali lékaře

Původně to vypadalo na standardní službu, ta se ale nakonec změnila v dramatický zásah s dobrým koncem. Takto by se dala charakterizovat služba dvou policistů Tomáše Větrovského a Ondřeje Vydláka, kteří pomohli staršímu muži, jež zkolaboval na chodníku. K nim se nakonec přidal další kolega, ačkoliv měl osobní volno – Martin Musil. Tito tři policisté byli nyní z rukou krajského policejního ředitele oceněni skleněnou plaketou.

„Společně s ředitelem územního odboru Pelhřimov Petrem Petrem jim krajský policejní ředitel poděkoval za projevení osobní statečnosti a duchapřítomnosti při záchraně života muže, který náhle zkolaboval v Pelhřimově v ulici U Sauny na chodníku. V pátek 8. dubna vpodvečer dohlížela hlídka dopravního inspektorátu Pelhřimov ve složení Tomáš Větrovský a Ondřej Vydlák v rámci dopravně bezpečnostní akce na bezpečnost a plynulost silničního provozu v Pelhřimově. Při výkonu služby na kontrolním bodě v ulici Architekta Janáka v Pelhřimově si patnáct minut před osmnáctou hodinou povšimli policisté staršího muže, který se vrávoravou chůzí pohyboval po chodníku v ulici U Sauny,“ popisuje začátek celé události Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Zmíněný senior však náhle upadl na chodník a zůstal bez pohybu ležet na zemi. Policisté zajistili služební vozidlo a okamžitě spěchali muži na pomoc. Na opakované dotazy policistů muž stále opakoval, že pouze upadl. Nicméně se celý třásl a jeho tělo vykazovalo známky křečí.

„Ondřej Vydlák proto telefonicky kontaktoval zdravotnickou záchrannou službu prostřednictvím tísňové linky. Mezitím se Tomáš Větrovský pokoušel muže uvést do stabilizované polohy a kontroloval jeho dýchací cesty, aby případně nedošlo k jejich zneprůchodnění. Z důvodu nepříznivých klimatických podmínek, kdy venku velice silně pršelo, podložili policisté tělo muže služební bundou a do další služební bundy ho zabalili tak, aby nedošlo k jeho podchlazení. Do doby příjezdu vozidla rychlé lékařské pomoci na místě průběžně kontrolovali jeho životní funkce,“ popisuje Čírtková.

Zřejmě šlo o epileptický záchvat 

Po chvilce na místo přijela lékařka, která po prvotním vyšetření muže sdělila, že by se mohlo jednat o epileptický záchvat, což by vysvětlovalo křeče. Policisté i nadále poskytovali lékařce plnou součinnost při záchraně muže. Místem v tu chvíli události projížděl policista obvodního oddělení Pelhřimov Martin Musil v osobním volnu. Na místě zastavil a pomáhal přítomným policistům a lékařce v dalším polohování a stabilizaci pacienta.

„V průběhu ošetřování se zdravotní stav muže výrazně zhoršil, muž ztratil vědomí, proto přítomní policisté lékařce pomohli zbavit neznámého muže oděvních svršků a připojit ho na kyslíkovou masku. Policista Martin Musil asistoval lékařce při zavedení kanyly a podání infuze,“ líčí mluvčí policistů.

Pomáhali a chránili. Policisté byli oceněni za záchranu života lidí z hořící ubytovny, na místě byly i děti

Čtyři policisté z územního odboru Pelhřimov společně s policistou z odboru služební kynologie se rychlým a profesionálním jednáním zasloužili o záchranu lidských životů. V neděli 2. května správně a především rychle vyhodnotili situaci na místě...

Tomáš Větrovský a Ondřej Vydlák pokračovali v polohování muže. Na místo mezitím přijela sanitka s další lékařskou pomocí a pacient byl kompletně předán do péče posádky záchranářů. Záchranáři třiasedmdesátiletého muže převezli do jihlavské nemocnice k dalšímu ošetření.

„Policisté nebyli lhostejní, v dané situaci neotočili hlavu jinam a pánovi pomohli. V dnešní době takové jednání není úplnou samozřejmostí, proto mohu být na kolegy právem pyšný. Navíc dva z nich jsem už v minulosti za hrdinství oceňoval, a to za pohotovou evakuaci obyvatel z hořící ubytovny v Pelhřimově. Každý takový hrdinský čin policistů dělá dobré jméno nejen našemu krajskému ředitelství, ale celému policejnímu sboru. Jsem velice rád, že se mohu s těmito kolegy osobně setkat a za jejich odvahu a statečnost je ocenit,“ doplnil policejní ředitel Miloš Trojánek.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky pomoc, kolaps, záchvat, plaketa, ocenění, policie, bunda, Pelhřimov, chodník, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Senior v dešti spadl a ochromily ho křeče. Pomohli mu policisté, hlavu mu podložili služební bundou a přivolali lékaře | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.