Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V City Parku bude k vidění emotivní výstava pohyblivých fotek sdružení Antimeningokok

Ve dnech 11. – 25. října vystavuje v City Parku Jihlava sdružení Antimeningokok nevšední pohyblivé fotky. Velmi emotivní výstava nese název „Nepodléhejte iluzi, že se Vás to netýká…“ Pacienti, kteří přežili meningokoka, na nich odtajňují své handicapy. Autorem obrázků, které nutí k zamyšlení, je fotograf Adam Holý.

„Část našeho života určitě patří našim bližním a všem, kteří naši pomoc potřebují. Proto se aktivně a rádi zapojujeme do všech charitativních projektů, kde můžeme využít fenoménu nákupního centra. A těší nás, že naše činnost má další, mnohem hlubší, rozměr. V tomto případě o to víc, že Andreu znám osobně řadu let jako skvělého člověka, který je vzorem mnohým z nás. Pro svoji vůli, nekonečnou trpělivost a lásku,“ řekl Aleš Navrátil, ředitel nákupního centra City Park Jihlava.

Antimeningokok.cz

Andrea Brzobohatá, zakladatelka sdružení Antimeningokok.cz a No Foot No Stress, prodělala meningitidu před pěti lety. Poznala, jak umí být meningokok zákeřný, a rozhodla se proto založit společnost na pomoc lidem, kteří protrpěli stejnou chorobu. Na Antimeningokok.cz se mohou obrátit pacienti po meningokokovém onemocnění i handicapovaní bez končetin. Antimeningokok.cz jim pomůže nejen s legislativou, rehabilitací, s protézami, ale poskytne též duševní podporu.

Co je to invazivní meningokokové onemocnění?

Jde o nakažlivou a životu nebezpečnou infekci, která je způsobena bakterií Neisseria meningitidis, známou jako meningokok. Invazivní meningokokové onemocnění (IMO) může vyústit v zánět mozkových blan neboli meningitidu anebo skončí sepsí, tedy otravou krve.

Jak napadení meningokokem poznáme a jak probíhá?

Prvotní příznaky se projevují klasickými symptomy virózy – horečkou, bolestí hlavy, kloubů, končetin, celkovou nevolností a malátností. „Meningokokové onemocnění je velmi závažná nemoc, kterou je dost těžké rozpoznat včas pro její zaměnitelnost s virózou. Nejčastěji napadá kojence a malé děti. Druhou skupinou jsou pak adolescenti a dospělí. Průběh nemoci je překvapivě rychlý, trvá pouhých 24 až 48 hodin, než meningokok napadne mozek anebo přivodí otravu krve, v nejhorším případě i smrt,“ varuje pediatr MUDr. Jan Pajerek. 

Přidají-li se k příznakům chřipky další alarmující jevy, jako je prudce stoupající teplota, ztuhlost šíje, skvrny po celém těle, silná bolest hlavy až upadání do bezvědomí, je třeba okamžitě kontaktovat lékaře.

Následky a prevence

Ve světě je každou minutu diagnostikován nový pacient s IMO a každých deset minut meningokok jednomu z nich způsobí smrt.

Z těch, kteří přežijí, trpí zhruba každý pátý doživotními následky, jako jsou amputace končetin, mentální postižení, ztráta sluchu, zraku, poruchy paměti a učení, paralýza, záchvaty, poruchy jater, ledvin.

Proti této nemoci je možné se chránit očkováním.

Více informací naleznete zde nebo na facebookovém profilu Antimeningokok.

Tisková zpráva | Zdroj City Park Jihlava

Štítky nemoc, City Park, neisseria meningitidis, Jihlava, Adam Holý, meningitida, Andrea Brzobohatá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V City Parku bude k vidění emotivní výstava pohyblivých fotek sdružení Antimeningokok | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.