Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Díky legendo. Jihlava se sobotní exhibicí rozloučila s Horáckým zimním stadionem, který v létě čeká demolice

V sobotu se na Horáckém zimním stadionu, aktuálně pojmenovaném CZ Loko Aréna, odehrál poslední zápas v historii. V rámci akce Grand finále - Díky legendo se zde v exhibičním utkání střetly týmy legend Dukly a dalších osobností. Po necelých sedmdesáti letech se tak uzavírá příběh stadionu, kde jihlavští hokejisté slavili dvanáct mistrovských titulů. V létě bude zdemolován, ustoupí výstavbě nové multifunkční arény.

Na sobotní akci s názvem Grand finále - Díky legendo dorazili například hokejisté Dominik Hašek, Petr Vlk, Oldřich Válek nebo judista Lukáš Krpálek, představily se další legendy jihlavského klubu, který je druhým nejúspěšnějším v české historii. Právě zde oslavila Dukla všech dvanáct mistrovských titulů, ale i tři sestupy z nejvyšší soutěže.

„Atmosféra byla výtečná, domníváme se, že to bylo důstojné loučení s tak významným hokejovým místem, kterým je Horácký stadion," řekl pro ČTK pracovník klubu Tomáš Lysý. Včerejší akce nabídla mimo jiné autogramiády, koncerty nebo exhibiční hokejový zápas. Na stadionu se sešlo více než dva tisíce diváků.

Stadion má (měl) kapacitu 7200 diváků, z toho pouze 1 731 k sezení. Od roku 2005 patří městu. Koupilo ho od Sportovního klubu Jihlava, který se dostal do finančních problémů, za 20 milionů korun. Po dohodě o partnerství s výrobcem lokomotiv, působícím v Jihlavě, společností CZ LOKO, byl stadion v roce 2019 přejmenován na CZ Loko Aréna.

Demolice arény z poloviny 50. let minulého století by měla začít letos v létě, stavba má být za dva roky hotova. Jedním z důvodů pro zbourání stadionu je chátrající zastřešení. Podle posudku z roku 2018 mělo provozování stadionu kvůli dožívajícímu zastřešení původně skončit už do dubna 2020.

Zadávací řízení na arénu s předpokládanou hodnotou okolo 1,3 miliardy korun zahájila Jihlava v únoru. Termín pro otevírání obálek s nabídkami posunula ke konci května. Vzhledem ke zdražování ve stavebnictví, i kvůli válce na Ukrajině, město zvažuje krizové scénáře projektu pro případ, že by nabídnuté ceny byly příliš vysoké. V nové hale by se měly mimo jiné konat různé sportovní a kulturní akce. 

Otevřen na Silvestra 1955, zastřešen v roce 1968 

Horácký zimní stadion byl postaven v letech 1954 až 1955 ve Smetanových sadech jako otevřené kluziště. Slavnostní otevření se konalo poslední den roku 1955. O 12 let později byl zastřešen, v roce 1989 přibylo venkovní kluziště a posilovna. Po rekonstrukci dokončené v roce 1997 se stadion po demontáži mantinelů dá využívat i k jiným účelům, například pro koncerty a výstavy.

Stadion, u kterého bylo v roce 2013 otevřeno nové menší tréninkové kluziště, slouží především k tréninkům hokejistů, krasobruslařů a také pro bruslení veřejnosti. Je domovským stánkem Dukly Jihlava, proto na zdejším ledě vyrostla řada reprezentantů. Díky tomu, že klub v minulosti patřil armádě, do Jihlavy mířili na vojenskou službu talentovaní hokejisté z celé země.

Dukla vznikla v roce 1956 sloučením oddílů ÚDA (Ústřední dům armády) Praha, Křídla vlasti Olomouc a Tankista Praha. K legendám klubu patří největší hvězdy československého. hokeje, jako jsou například bratři Jaroslav a Jiří Holíkové, Jan Suchý, Josef Augusta, Milan Chalupa, Jan Klapáč, Jan Hrbatý, Ladislav Šmíd, Radoslav Svoboda nebo Jaroslav Benák. V Jihlavě si vojnu odkroutili Milan Nový, Vladimír Martinec, Jiří Králík, Jiří Lála, Jiří Šejba a mnozí další, z nichž někteří v klubu hráli i po skončení povinné vojenské služby.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archív Petra Šány

Štítky ČR, zábava, hokej, stavby, Dukla, Jihlava, FOTO, HC Dukla Jihlava, zimní stadion, léto, hokejista, Jaroslav Benák, Dominik Hašek, Lukáš Krpálek, Petr Vlk, Oldřich Válek, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky legendo. Jihlava se sobotní exhibicí rozloučila s Horáckým zimním stadionem, který v létě čeká demolice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.