Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Maminka v Horní Cerekvi prodávala turecký med a cikorku, říká Josef Dvořák. Dnes slaví 80. narozeniny

Jméno českého herce Josefa Dvořáka asi není třeba moc dlouho představovat. Tato výrazná osobnost českého humoru dnes slaví své životní jubileum, a to 80. narozeniny. Jeho jméno je neodmyslitelně spjato s Horní Cerekví na Pelhřimovsku, kde se 25. dubna 1942 narodil.

Tento populární herec a komik uvádí jako své rodiště dům na náměstí s číslem popisným 7. „V Horní Cerekvi jsem se narodil, ale dlouho jsem zde nepobyl. Jenom první tři roky života. Bydleli jsme v hotelu Svoboda. Rodiče byli obchodníci, což jim vlastně bylo předurčeno. Maminčin tatínek, tedy můj dědeček, jí kdysi pořídil v Horní Cerekvi koloniál. Obchůdek malý jako dlaň. V malé místnosti byl pultík, před něj se vešly tak dvě, tři zákaznice. Maminka prodávala turecký med a cikorku, bonbony a mouku a ještě další nezbytné suroviny k vaření, ale ty už mě nezajímaly tolik jako sladkosti," zmínil Josef Dvořák na prvním městském plese v Horní Cerekvi, který se konal v roce 2001. Na stejné akci Dvořák z rukou starosty obdržel dekret o udělení čestného občanství města Horní Cerekev. Dvořák také mluví o tom, že rád chodil navštěvovat svou babičku do nedaleké Horní Vsi.

Nejznámější český vodník

Dnes osmdesátiletý Josef Dvořák má na svém kontě řadu divadelních i televizních rolí. Zároveň je považován za nejslavnějšího představitele českých vodníků a celkově je známý svou tvorbou pro děti. Dvořák vyrostl v Kadani, v letech 1965 až 1970 působil v Kladivadle v Ústí nad Labem, v letech 1972 až 1990 v divadle Semafor. Postupem času se kolem něj soustředila samostatná herecká skupina, která se následně stala základem pro založení Divadelní společnosti Josefa Dvořáka, kde je aktuálně jejím ředitelem. 

Spolupráce s StB? 

Jak již bylo zmíněno, skoro dvě dekády své kariéry strávil Josef Dvořák v pražském Semaforu, za jeho působením v divadle principála Jiřího Suchého ale zůstala určitá pachuť. „Nabídl jsem mu angažmá a považoval jsem ho za kamaráda. Trochu jsem se spletl," vzpomínal po letech s hořkostí hlase Jiří Suchý. Před 15 lety se v médiích dokonce objevily zprávy o Dvořákově spolupráci s StB, on sám ale nařčení odmítá. „Nikdy jsem nikoho neudal. Mám čisté svědomí," uvedl před lety Dvořák s tím, že několik schůzek s tajnou policií sice absolvoval, nabídnutou spolupráci ale odmítl.

Dvořák proslul rolemi vodníků a obecně tvorbou pro děti. Společně s Jitkou Molavcovou, Pavlem Zedníčkem, Štěpánkou Haničincovou a dalšími herci vytvářel sérii pořadů Malý televizní kabaret (1977–1990). V televizi jej často můžeme vidět s Jitkou Molavcovou, která působí ve stejném divadle.

Tvář herce Josefa Dvořáka je k vidění v mnoha filmech i seriálech. Mezi ně patří Arabela, Nemocnice na kraji města, Hospoda, Cirkus Humberto, Pan Tau, Jáchyme, hoď ho do stroje, Co takhle svatba, princi, Černí baroni a další. Ztvárnil také roli Emila Karase v seriálovém příběhu Návštěvníci, který se natáčel v kraji jeho dětství, tedy u nás na Pelhřimovsku.

Oblíbená Lucerna a Čochtan 

Divadelní společnost Josefa Dvořáka má za dobu svého působení na kontě stovky představení na mnoha místech v ČR. Tituly S Pydlou v zádech, Lakomec, Spaste duše Revizor, Pepino, Lucerna aneb Boj o Lípu a Čochtan vypravuje získaly publikum - stejně jako herecké výkony Josefa Dvořáka. Snaha této nevelké divadelní party je přímočará: programově se snaží o divácky přitažlivé autorské divadlo, v němž je osou každého představení jeho principál. 

Známý hlas z večerníčků 

Rodák z Horní Cerekve také propůjčil svůj hlas několika večerníčkům jako je třeba Maxipes Fík nebo Bob a Bobek. Jak bylo spočítáno, ke konci roku 2012 Josef Dvořák byl k slyšení celkem v 156 epizodách různých večerníčků.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Josef Dvořák / Facebook | Zdroj hornicerekev.cz, josefdvorak.cz, vysocina.eu, wikipedia, ČTK

Štítky Josef, Dvořák, rodák, Vysočina, herec, výročí, narozeniny, jubileum, 80, Josef Dvořák, Horní Cerekev, Kraj Vysočina, divadlo, okres Pelhřimov, med, cikorka, Jiří Suchý, Jitka Molavcová, Státní bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Maminka v Horní Cerekvi prodávala turecký med a cikorku, říká Josef Dvořák. Dnes slaví 80. narozeniny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.