Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Český sport utržil během covidu tvrdou ránu. Teď je čas modernizovat a opět se přiblížit svěřencům

PR článek

Docházka na sportovní kroužky a tréninky se stále nevrací do doby před pandemií koronaviru. Dopad na sportovní kluby je tak větší, než se předpokládalo. A zdaleka se netýká jen ligových klubů. Vyplývá to z dat společnosti eos media. Ta poskytuje aplikaci pro kompletní řízení klubů, kterou využívá 160 sportovních klubů s celkem 60 tisíci členy. „Zatím se situace nelepší, ale věříme, že právě letošní rok bude znamenat pozitivní zlom,“ říká Ondřej Syrový, zakladatel eos media.

Kam se až propadla průměrná docházka ve sportovních klubech?
Podle našich dat až pod 50 %, což je opravdu hodně. Pro srovnání, před pandemií, tedy v březnu 2020, se průměrná účast na sportovištích pohybovala nad 70 %. Pokud tedy srovnáme jen tato dvě čísla, tak je propad téměř třetinový. V prvním čtvrtletí jsme přesně na 48procentní docházce.

Hlavním důvodem je Covid-19. Ale neznamená to i celkové ochlazení zájmu o sport?
Obávám se, že ano. Když se podíváme na loňské léto, kdy došlo k uvolnění všech opatření, ani tehdy se docházka nevrátila na původní úroveň. Také proto tato čísla zveřejňujeme. Sportovní kluby mají celkem nesnadný úkol: ke sportu přilákat nejen nováčky, ale i své stávající členy.

Z jakých dat vlastně vycházíte?
Poskytujeme aplikaci eos club zone, která umožňuje kompletní správu celého klubu, tedy můžete díky ní opravdu kompletně řídit celý klub, od administrativy, placení příspěvků až například po komunikaci s rodiči mladších sportovců. Eos club zone používá už přes 160 klubů s více než 60 tisíci sportovci. Zastoupeny jsou jak všechny kraje, tak i téměř všechny sporty. Z tohoto pohledu máme velmi reprezentativní vzorek a můžeme tedy sledovat některé trendy.

Jak si máme takový digitální systém řízení klubu představit? 
Jako web, který řeší interní i externí komunikaci klubu. Ta interní probíhá mezi vedením klubu a členy a management v rámci ní řeší chod klubu, spravuje členskou základnu, platby, události atd. K externí komunikaci může sloužit klubový web, který je v ideálním případě napojen na platformu, a do kterého se řada užitečných informací z klubové sekce automaticky synchronizuje.

Mám k němu přístup jako hráč, případně rodič sportujícího dítěte? 
To je pochopitelně jedna z hlavních výhod. Členové i rodiče můžou mít každý svůj vlastní přístup, takže se přihlásí pod svými údaji a všichni mají okamžitý přehled o všem podstatném. A stejně jsou na tom i trenéři klubu: nemusejí složitě zjišťovat, kdo jim tento týden přijde na tréninky, ale v reálném čase vidí účast i omluvenky, které do docházky jednotlivých událostí členové nebo rodiče vyplňují.

Stejně jako rodiče vidí, jestli trénink bude nebo je zrušený... 
Jasně. Vypadá to možná jako podružnost, ale pandemie poměry celkem výrazně změnila. Zatímco před ní se rušily průměrně tři akce měsíčně, první měsíc pandemie to bylo 70 akcí na jeden klub. Teď je to už podstatně lepší, ale věřte, že si oddechnete, když máte vše elektronicky a nemusíte mít všechno jenom na papíře, obvolávat rodiče a řešit administrativu, která je úplně zbytečná.

Máte od uživatelů informaci, kolik času jim vaše aplikace umí ušetřit?
V průměru jde o úsporu třetiny až poloviny administrativní práce. Navíc je ve všem prostě a jednoduše pořádek. A ten je k nezaplacení. Navíc, zpětná vazba od klubů se pravidelně opakuje a zní: „Už si prostě nedovedeme představit, že bychom to dělali jinak.“

Sport se ale na papíře dělal léta. Jak vás vlastně napadlo to změnit?
Digitalizace se prosazuje ve všech oblastech. Není jediný důvod, aby byl sport výjimkou. Navíc je pryč éra oněch zasloužilých bafuňářů, kteří si tím zpestřovali důchod. Nejsou lidi, nejsou peníze, není čas. A já si to s několika kolegy vyzkoušel na vlastní kůži při řízení florbalového klubu. Logicky jsme dělali vše pro to, abychom si tu nevděčnou práci usnadnili. A tak vznikla první verze eos club zone.

V čem je podle vás hlavní výhoda aplikace?
Přehled o všem podstatném: kdy mám tréninky a zápasy, chodí mi upozornění o změnách v událostech, zadávám si účast, píšu omluvenky, mám přehled o historii docházky, o uhrazených i neuhrazených platbách. Systém navíc členům automaticky připomíná kontrolu osobních údajů, takže klub si udržuje databázi kontaktů neustále aktuální.

A když onemocní organizační pracovník, všechno běží automaticky...
Použití aplikace přináší jednotný systém, kterému rozumí všichni. Agenda se díky tomu snadno předává v případě onemocnění sekretářů nebo náboru nových pracovníků. Řada procesů se dá navíc provázat a zautomatizovat. Těch výhod přináší digitalizace opravdu hodně.

Je digitalizace bezpečná?
Na trhu člověk vidí ledasco a někdy rozum zůstává opravdu stát. Vždy záleží na dovednostech developerů i na ochotě investovat do technologií. Kyberbezpečnost je v dnešní době skutečně důležitá, proto využíváme ty nejmodernější technologie. Kromě toho je ale důležitá i intuitivnost a přehlednost systému, protože „nejnebezpečnějším” prvkem bývá sám uživatel. Když je vše správně nastavené, uživatelé najdou rychle, co hledají, nemusí pátrat a nedostanou se tak v aplikaci někam, kde by mohli bezpečnost ohrozit. I díky zpětné vazbě z klubů a víc než 10letému vývoji jsme i v těchto oblastech napřed.

Na co na straně klubů digitalizace nejčastěji naráží?
Naše služba se výrazně etablovala ve florbale, kde je prostředí spíš mladší. Umí si představit, co jim tato věc může přinést. Obecně platí, že jsou činovníci nadšení až poté, co jim vše názorně ukážeme.

Je přechod na takové systémy náročný?
Závisí to na tom, jak intenzivně jsou lidé z klubu ochotni se zpočátku aplikaci věnovat. My jsme schopni rozjet plný provoz během jediného dne a kluby si následně nastaví potřebné procesy během jednoho týdne. Klientům poskytujeme samozřejmě nejen zaškolení, ale i nepřetržitou e-mailovou nebo také telefonickou podporu v češtině. A pro jistotu dáváme i 30 dní na vyzkoušení zdarma.

Ohodnoť článek

Štítky rozhovor, sport, eos, Ondřej Syrový, sportovní klub, trénink, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český sport utržil během covidu tvrdou ránu. Teď je čas modernizovat a opět se přiblížit svěřencům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.