Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Studenti Helenína vyrazili na Erasmus

PR článek

Erasmus+ je program EU na podporu vzdělání, odborné přípravy, sportu a poznání v rámci zemí Evropy. Nabízí jak individuální výměnné pobyty, tak i koncept spřátelených škol. Právě tímto způsobem se studenti SUPŠ Jihlava-Helenín stali od roku 2019 součástí projektu Changing Cities, Future Citizens společně s Italy, Němci, Finy a Španěly.

Historie a průběh setkání

Uskutečněná setkání probíhala formou výměnných pobytů, do kterých se zapojilo 7 studentů a 2 až 3 učitelé z každé zúčastněné školy na jiném místě Evropy. V každé zemi řešili jiný aspekt proměny města, která je pro všechny skupiny společným tématem. Ve Španělsku se studenti zabývali např. ekologickými problémy města Valladolidu, změnou klimatu, suchem, zelení ve městě a navrhovali nový vzhled náměstí Plaza de Portugalete. Program byl doprovázen doplňujícími workshopy, přednáškami i exkurzemi.

Ani Erasmu se nevyhnul zásah globální pandemie. Studenty to však nezastavilo a dvě setkání proběhla online. Začala seznamovacími aktivitami a představením účastníků. Následovaly přípravné úkoly zaměřené na témata jednotlivých mobilit, studenti prováděli např. lokální průzkum v populaci, sbírali materiály a zpracovávali výsledky, vytvářeli prezentace, internetovou galerii, soutěžili o logo projektu a další.

V hlavní roli Jihlava

Poslední dosud realizovaná část projektu Changing Cities, Future Citizens nesla název Leave Your Mark! a organizovala ji virtuálně SUPŠ Jihlava-Helenín, zástupce České republiky. Program byl zaměřen na tvorbu uměleckých děl ve veřejném prostoru, tzv. Site Specific Art nejen v Jihlavě, ale i v partnerských městech. Studenti v mezinárodních týmech navrhovali instalace pro konkrétní veřejná místa ve svém okolí a následně je v národních týmech realizovali. Fotodokumentace vzniklých děl z měst Thiene, Rottweil, Tampere, Valladolid a Jihlava byla k vidění na vernisáži v Oblastní galerii Vysočiny dne 23. března 2022.

V květnu do Finska

Tříletý projekt spolupráce 5 partnerských škol z 5 zemí vyvrcholí v květnu tohoto roku mobilitou ve finském Tampere. Program mobility bude zaměřen na využití SMART technologií v současných městech a v městech budoucnosti. Studenti z Helenína již nyní pracují na přípravných úkolech s tématem udržitelnosti rozvoje měst a mimo jiné připravují pro obyvatele Jihlavy anketu.


 


 


 


 


 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky SUPŠ Jihlava-Helenín, Erasmus, studium, Helenín, projekt, Evropa, Evropská unie, Jihlava, Valladolid, Španělsko, Tampere, Finsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti Helenína vyrazili na Erasmus | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.