Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Větší komfort pro odsouzené. Věznice ve Světlé nad Sázavou otevírá novou ubytovnu podle evropských standardů

Věznice ve Světlé nad Sázavou má od tohoto týdne novou ubytovnu, kapacitu věznice rozšířila o 182 míst na celkových 940. Rok a půl trvající stavba stavba stála včetně vybavení 170 milionů korun. V novém objektu budou odsouzené ženy bydlet od 19. dubna, zčásti tam budou umístěné i ženy z věznice v Opavě.

Nová ubytovna splňuje evropské standardy vězeňství, kdy jsou ubytovací prostory koncipovány do menších skupin po 2 až 4 osobách. „Ubytovna je vzhledem k ostatním objektům v areálu věznice zcela autonomní. Je zde kompletní logistické zázemí se stravovacím provozem, zdravotnické středisko, velké návštěvní centrum či vycházkové prostory, které se nacházejí ve třetím patře,“ uvedla v tiskové zprávě Vězeňská služba. Specifikem jsou také moderní technologie pro další využívání dešťových vod, nebo získávání energie ze solárních panelů.

„Je mým velkým přáním, aby naše věznice prošly postupně tolik potřebnou modernizací, kdy inspirací může být právě taková ubytovna, kterou dnes zde ve Věznici Světlá nad Sázavou slavnostně otevíráme,“ uvedl v pátek generální ředitel Vězeňské služby ČR Simon Michailidis. Ubytovna rovněž rozšíří možnosti pro práci s odsouzenými ženami. Nové terapeutické prostory umožní realizaci dalších specializovaných aktivit či se více soustředit na ženy s různými psychickými problémy a závislostmi. To může napomoci ke změně smýšlení odsouzených žen a ve svém konečném důsledku i ke snížení míry recidivy.

Z opavské věznice podle ředitelky přejde do Světlé část žen do třetího patra nové budovy určeného pro odsouzené ve zvýšené ostraze. Toto patro je víc izolované, má i vlastní terasu pro vycházky. První dvě nadzemní podlaží novostavby obsadí ženy, které jsou na dobré cestě k tomu, aby věznici opustily a začaly nový život. "Budeme s nimi tady intenzivně pracovat, budou mít mnohonásobně více aktivit," řekla ředitelka světelské věznice Monika Myšičková.

Více vězenkyň si žádá víc personálu

Věznice Světlá nad Sázavou se dlouhodobě soustředí na práci s dětmi odsouzených žen. V těsném sousedství ubytovny byl vybudován samostatný objekt - návštěvní domek, který využijí právě rodiny s dětmi, případně neziskové organizace. Jejich návštěvy se tak mohou uskutečnit v klidnější atmosféře, podobněšjší rodinnému prostředí.

Ve věznici pracuje okolo 300 lidí. Kvůli novému objektu by věznice potřebovala dalších 18 pracovníků pro dozor. "Což je v současné době trošičku problém obsadit, protože úplně není zájem o místa dozorčí služby," uvedla ředitelka. Odborné pracovníky podle ní věznice má. "Máme tady velmi kvalitní tým, jsou to vychovatelé, psychologové, terapeuti, speciální pedagogové a sociální pracovnice, a ty pozice máme všechny obsazené."

První odsouzené ženy byly do Věznice Světlá nad Sázavou umístěny v roce 2000, byly to ženy vykonávající trest v kategorii dozor. Postupně sem byly umísťovány i ženy z kategorie ostraha. V kontextu aktuální zákonné úpravy je Věznice Světlá nad Sázavou zařazena do kategorie věznic s ostrahou.

Trest zde vykonávají odsouzené ženy v odděleních s ostrahou s nízkým, středním i vysokým stupněm zabezpečení a v oddělení se zvýšenou ostrahou. Dále je zřízeno oddělení pro výkon trestního opatření odnětí svobody, v rámci kterého se jedná o tzv. mladistvé odsouzené ženy. Věznice Světlá nad Sázavou také jako jediná v České republice zajišťuje už dvacet let výkon trestu matek spolu s jejich dětmi zpravidla do tří let věku dítěte.

Ohodnoť článek

Autoři | Zdroj Vězeňská správa ČR, ČTK

Štítky věznice, Světlá nad Sázavou, ubytovna, Opava, Vězeňská služba České republiky, Simon Michailidis, Věznice Světlá nad Sázavou, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větší komfort pro odsouzené. Věznice ve Světlé nad Sázavou otevírá novou ubytovnu podle evropských standardů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.