Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Rakušan: Stát na ubytování uprchlíků z Ukrajiny poskytne příspěvek 200 a 250 korun

Vláda včera podle vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) schválila příspěvek na dočasné nouzové přístřeší například v tělocvičnách 200 korun za osobu a noc včetně stravy bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun bez stravy. Ministři počítají s tím, že částku ještě navýší kraje. Dvěma třetinami by se na příspěvku pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny v penzionech či hotelech podílel stát, třetinou kraje. Rakušan to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády.

Prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek dnes zopakoval, že hoteliéři už poskytli tisíce lůžek pro uprchlíky zdarma, ale v případě většího počtu pokojů to již není možné a potřebují pokrýt alespoň náklady. Ty činí 500 korun za lůžko na noc. Upozornil, že vláda s oborovými organizacemi příspěvky nekonzultovala.

Pokud na ubytování přispějí třetinou kraje, půjde podle Rakušana o částku kolem 350 korun. "Ta už je přijatelná i z pohledu hejtmanů," řekl. Doplnil, že vláda před létem bude mapovat, jak to vypadá s ubytovacími kapacitami a jak odpovídají zvolené příspěvky.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) doplnil, že 500 korun za noc na člověka mu připadá moc. Připustil, ale že ve vyšších kategoriích ubytování je taková částka možná. Vláda podle něj i proto dává přednost ubytování v bytech. V komerčních ubytovacích provozech by matka se dvěma dětmi musela zaplatit 1500 korun za den, za 30 dnů by to bylo 45 tisíc korun. "Ať se na mě nikdo nezlobí, to je mimo realitu veřejných rozpočtů. Nejenom státu, ale i krajů a obcí. A sami si řekněme, zda je to ta cena, která by mohla být například bez zisku," uvedl.

Velká část členů České asociace pronajímatelů a ubytovatelů v soukromí podle jejího předsedy Matěje Koutného poskytla ubytovací kapacity pro uprchlíky bez nároku na odměnu. "Pokud bude finální příspěvek ve výši 250 korun na osobu a noc, a ubytovatelé v soukromí nebudou z podpory vyjmuti jako v minulosti například z covidových kompenzací, věřím, že může být tato výše dostatečná pro to, aby někteří ubytovatelé své kapacity mohli držet na delší období," řekl. Dodal, že čím vyšší podpora bude, tím více ubytovatelů si bude moci dovolit pomoci. U částky 250 korun by se týkala těch, kteří nemovitosti vlastní a mají pouze provozní náklady spojené například s platbou energií. Pokud by příspěvek činil 500 korun, jak požadují hoteliéři, budou si podle Koutného moci dovolit pomáhat i ti, kteří splácejí úvěry, či hradí nájemné.

Volná lůžka mohou běženci z Ukrajiny vyhledat na portálu Hotel.cz/pomoc. Ubytování už jich takto našlo zhruba 1700. Ze zveřejněných nabídek je 52 procent zdarma, zbytek provozovatelé poskytují s výraznou slevou. Průměrná cena při placené rezervaci pro Ukrajince činí 288 korun za osobu a noc, uvedl za Hotel.cz Milan Petr. Ve vyhledávači je aktuálně aktivních 233 hotelů, dodal.

V ČR je nyní podle dat od mobilních operátorů odhadem 270 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Cizinecké policii se jich k úterku nahlásilo zhruba 95 tisíc, uvedlo ministerstvo vnitra na twitteru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, sociální, hotely, vláda, boje, peníze, migrace, uprchlík, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Zbyněk Stanjura, ODS, Ministerstvo vnitra České republiky, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rakušan: Stát na ubytování uprchlíků z Ukrajiny poskytne příspěvek 200 a 250 korun | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.