Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

ANKETA: Suchej únor očividně funguje. Záchranáři na Vysočině mají v tomto měsíci čím dál méně výjezdů k opilcům

Nejkratší měsíc roku je za námi a zároveň s ním také iniciativa s názvem Suchej únor. Ta se mezi lidmi, jak se rok od roku ukazuje, těší stále větší oblibě. Suchej únor má opakovaně podporu také u Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS KV).

A právě podle mluvčího ZZS KV Petra Janáčka je zřejmé, že si tento detox dopřává čím dál více lidí.

„Aspoň tak za to mluví statistika, ze které máme upřímnou radost. Je z ní totiž patrné, že počty únorových výjezdů k pacientům s akutní intoxikací alkoholem mají rok od roku sestupnou tendenci. Letos jsme jich uskutečnili nejméně od roku 2006, tedy za posledních sedmnáct let," pochvaluje si Petr Janáček. 

Drželi jste letos Suchej únor?

Celkem hlasovalo26 čtenářů

K pacientům, kteří vypili více alkoholu, než je zdrávo, letos v únoru vyjeli záchranáři na Vysočině celkem čtyřiadvacetkrát. Loni bylo takových výjezdů 28, předloni 34 a v roce 2019 dokonce 73.

„Historicky nejvíce alkoholem „uspaných" osob jsme pak ošetřili v únoru roku 2016, kdy museli záchranáři vyrazit do terénu celkem pětasedmdesátkrát," dodává závěrem mluvčí Janáček. 

Kampaň Suchej únor zná podle aktuálního průzkumu už 76 procent české populace starší 18 let. Počet lidí, kteří v loňském roce deklarovali účast, se vyšplhal přes 10 procent, tedy v přepočtu na 700 tisíc lidí. Klíčový je ovšem pozitivní dopad kampaně na účastníky. Suchej únor jim umožňuje dát si na jeden měsíc od alkoholu odstup, díky čemuž mohou poznat, jak své pití ovládají a jak moc alkohol ovládá je.

Podle průzkumu mezi 706 účastníky v roce 2021 deklaruje snížení spotřeby alkoholu ještě 4 měsíce po kampani 53 procent z nich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto StockSnap / pixabay

Štítky suchej, únor, alkohol, záchranáři, výjezd, Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Kraj Vysočina, Suchý leden

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Suchej únor očividně funguje. Záchranáři na Vysočině mají v tomto měsíci čím dál méně výjezdů k opilcům | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.