Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ukrajince pracující na Vysočině ruský útok zaskočil, zatím nevědí, co dál. Osobně jsem tomu nevěřil, říká Andrej

Ukrajinské pracovníky jedné z firem na Havlíčkobrodsku útok Ruska na jejich zemi zaskočil, i když v posledních dnech četli na internetu vyjádření evropských politiků, že se to stane. Zpravodajce také řekli, že zatím neměli čas myslet na to, co s nimi a jejich blízkými bude dál.

„Osobně jsem tomu nevěřil," řekl Andrej. Zprávy na internetu sleduje pomocí mobilního telefonu pořád, dívá se na ně i večer, ještě než jde spát, a pokračuje ráno hned, jak vstane. Podotkl, že některé informace považuje za pravdivé, jiné ne. „Musíš si to analyzovat sám," dodal.

Zavřené školy a on-line výuka

Ukrajina podle Andreje potřebuje podporu EU. Řekl, že je potřeba podívat se na to, jaké zbraně má Ukrajina a jaké Rusko. Podle jeho mínění se Rusko jinak na Ukrajině nezastaví a půjde dál.

Ruské vojáky považuji za teroristy, naší armádě posíláme peníze, říká v Jihlavě bydlící a pracující Ukrajinec Dima

Velice nelibě snáší vpád ruské armády do své rodné země i dvaatřicetiletý Ukrajinec Dmytro Bulbakh, který v Jihlavě bydlí a pracuje už 6 let. Vojáky svého rozpínavého souseda označuje za teroristy, sám však má informace, že se Ukrajinci hromadně...

Zpravodajka mluvila se třemi pracovníky, kteří mají rodiny v oblasti kolem města Lvov na západní Ukrajině. Mají děti, které chodí do školy. Od rodin se dozvěděli, že dneska byly školy zavřené a fungovala on-line výuka, která tam byla už dřív kvůli epidemii covidu.

V Česku mají tito muži práci i potřebná povolení. Řekli, že ještě neměli čas myslet na to, co bude dál s nimi a jejich blízkými. Nejsou si ani jistí tím, jestli nebudou muset doma nastoupit do armády.

Kraj Vysočina poskytne Ukrajině humanitární pomoc. Dnes ráno byla zrušena plánovaná cesta na Zakarpatí

Události, které se odehrávají v uplynulých hodinách na Ukrajině, nejsou lhostejné ani vedení Kraje Vysočina. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek dnes odeslal svému protějšku Volodymyru Čubirkovi, předsedovi Zakarpatské oblastní rady, oficiální...

Ruský prezident Vladimír Putin v pondělí ve večer uznal nezávislost samozvané Doněcké a Luhanské republiky, v noci na dnešek ruská vojska vstoupila na jejich území. Letecké útoky míří i na ostatní území Ukrajiny.

Na radnici vlaje ukrajinská vlajka, město je připraveno poskytnout uprchlíkům dočasné bydlení

Vedení města Jihlava odsuzuje ruskou vojenskou agresi na území Ukrajiny. Zároveň se připravuje pomoc partnerskému městu Užhorod a bydlení pro uprchlíky v prostorách bývalé budovy domu dětí a mládeže.

Ruskou agresi vůči Ukrajině dnes odsoudili čeští vládní i opoziční politici. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po jednání Bezpečnostní rady státu řekl, že Ukrajinci žijící v Česku mohou počítat kvůli invazi Ruska na Ukrajinu s případným prodloužením povolení k pobytu.

Jak pomoci Ukrajině? Podívejte se, kde a jak můžeme přispět

Neziskové organizace v České republice vyhlásily sbírky na pomoc lidem na Ukrajině v souvislosti s ozbrojeným konfliktem, který na jejich území rozpoutal Putinův režim. Zájemci mohou finančně přispět ve sbírkách osvědčených organizací jako jsou...

V ČR je podle Rakušana 200 tisíc Ukrajinců s dlouhodobým pobytem a 60 tisíc ukrajinských občanů zde žije na základě nějaké formy krátkodobějšího pobytu. Česko má podle něho připraveny plány na přijetí vysokých tisíců uprchlíků.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sdružení automobilového průmyslu

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, boje, Vysočina, Kraj Vysočina, Česko, okres Havlíčkův Brod, Evropská unie, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Vít Rakušan, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ukrajince pracující na Vysočině ruský útok zaskočil, zatím nevědí, co dál. Osobně jsem tomu nevěřil, říká Andrej | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.