Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlava má za sebou další měření kvality ovzduší v průmyslové zóně. Jaké jsou výsledky za rok 2021?

Už od roku 2010 se v jihlavské průmyslové zóně provádí měření kvality ovzduší, a to na základě společného projektu Kraje Vysočina a Statutárního města Jihlavy. Měřicí stanice je umístěna v areálu společnosti Marelli Automotive Lighting Jihlava, která od začátku projekt podporuje poskytnutím vhodného místa pro stanici i elektrické přípojky pro provoz měřicích přístrojů.

Na místě probíhá měření prašného aerosolu rozděleného na velikostní frakce - prachové částice velikosti PM10 a PM2,5 a oxidů dusíku (vyjádřených jako NO, NO2 a NOx).

„Pro účely vyhodnocení měření kvality ovzduší byla data srovnána s výsledky automatických stanic imisního monitoringu (AIM) v Jihlavě a v Košeticích. V případě stanice AIM Jihlava se jedná o městskou pozaďovou stanici reprezentující pozadí města Jihlavy. Regionální pozaďová stanice v Košeticích měří pozadí Kraje Vysočina s minimálním ovlivněním antropogenními zdroji," vysvětlil Milan Křížek z krajského odboru životního prostředí a zemědělství. 

Kompletní zpráva Vyhodnocení kvality ovzduší za rok 2021 je ke zhlédnutí ZDE. 

Z dostupných výsledků z minulých let vyplynulo, že od roku 2011 nebyl na uvedené měřicí stanici překročen imisní limit prachových částic, přičemž je třeba dodat, že  za překročení limitu se považuje 35x překročení průměrné denní koncentrace v daném kalendářním roce. „Nejnižší počet dní s překročenou hodnotou tohoto limitu byl naměřen v teplém a příznivém roku 2015 a v roce 2018. I v roce 2021 je patrné, že nejvyšší počet dní s vysokou denní koncentrací prachových částic se vyskytuje v topné sezóně. Mimo topnou sezónu k překračování limitu pro průměrnou denní koncentraci nedochází vůbec," shrnul Milan Křížek. 

I z hlediska koncentrací oxidů dusíku byla situace v jihlavské průmyslové zóně velmi dobrá a k překročení imisních limitů v roce 2021 také nedošlo. Hlavním zdrojem oxidů dusíku je především silniční doprava, přičemž tato lokalita je dopravně jednou z nejzatíženějších lokalit v Jihlavě, a následně pak spalovací procesy ve stacionárních zdrojích.

„Ovzduší v Jihlavě lze, stejně jako ovzduší na celé Vysočině, dlouhodobě považovat za velmi kvalitní a Kraj Vysočina stále patří k regionům s nejčistším ovzduším v České republice,“ konstatuje s potěšením krajský radní pro oblast lesního a vodního hospodářství, zemědělství a životní prostředí Pavel Hájek a dodává. „Kraj bude nadále podporovat opatření ke snížení emisí a věnovat se monitoringu, protože jen dlouhodobé a kontinuální výsledky měření mají objektivní a vypovídající charakter. Nejlepší zprávou je, že se znečištění ovzduší ve sledovaném desetiletém období daří snižovat.“

Ohodnoť článek

Foto Město Jihlava | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky ovzduší, měření, čistota, znečištění, 2021, Jihlava, vzduch, průmyslová zóna, Kraj Vysočina, dusík, Milan Křížek, Košetice, Pavel Hájek, Česko

Jihlava má za sebou další měření kvality ovzduší v průmyslové zóně. Jaké jsou výsledky za rok 2021? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.