Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Před 160 lety zemřela Božena Němcová. Žila i v Polné, zde poprvé četla česky psané knihy

Na dnešní den připadá jedno významné výročí. Přesně před 160 lety zemřela jedna z nejvýznamnějších českých spisovatelek Božena Němcová. Mnohé asi nepřekvapí informace o tom, že Božena Němcová část svého života strávila také v Polné na Jihlavsku.

Přesné datum a místo narození Boženy Němcové není známo. Existuje o nich několik teorií. Někteří historici a badatelé vycházejí z údajů v matrice města Vídně, podle kterých se 4. února 1820 na předměstí Alservorstadt narodila Barbara Nowotny. Zprvu byla zanesena jako nemanželské dítě Terezie Novotné (Theresia Nowotny), žijící v letech 1797–1863. V osobní korespondenci Boženy Němcové je 4. únor několikrát zmíněn jako den jejích narozenin. Příjmení Panklová (nebo německy Pankl) získala Barbora po svatbě jejího oficiálního otce, kočího Johanna Pankla (1794–1850), s Terezií Novotnou.

Božena Němcová své mládí prožila v Ratibořicích u České Skalice v blízkosti letního šlechtického sídla. Do obecné školy cho­dila od roku 1826 v České Skalici a v letech 1830-1833 byla vychovávána v rodině zámec­kého úředníka v Chvalkovicích. V roce 1837 se provdala za Josefa Němce – úředníka finanční stráže, s nímž měla tři syny a dceru. Z důvodu časté změny manželova služebního působiště se rodina nejednou stěhovala, jmenovat lze třeba Josefov, Lito­myšl, Prahu, Domažlice, Všeruby, Nymburk, Liberec a v neposlední řadě také třeba Polnou na Jihlavsku.

Často žila na dluh 

Při dalším Němcově služebním přemístění v prosinci 1850 do Miškovce v Uhrách, zůstala Němcová s dětmi v Praze. Manželství bylo před rozpadem a ona byla nucena starat se o zajištění rodiny. Prostředky k obživě získávala praním, úkli­dem a příležitostným psaním; často žila na dluh. V letech 1851-1853 a 1855 navštívila Slovensko, kde sbírala podklady o kul­tuře, zvycích a jazyce venkov­ského lidu. Chudoba, neuspořádaný manželský život a postupující nemoc jí neumožnily plně naplnit svá literární předsevzetí. V roce 1861 připravovala v Litomyšli vydání svých spisů; její zdravotní stav se však zhoršil a po návratu do Prahy předčasně zemřela. První sešit II. vydání své slavné Babičky (I. vy­dání 1855) dostala den před smrtí.

Dochovaná obsáhlá korespondence

Literární činnost zahájila psaním básní. Kromě nejproslulejšího a vrcholného díla Babička, která čítá přes 300 vydání, čtyři filmové verze a byla přeložena do 25 jazyků, uspořá­dala sbírky Národní báchorky a pověsti (1845-1846, 7 svazků) a Slovenské pohádky a pověsti (1857-1858, 10 svazků) a napsala několik povídek, novel a próz - například Divá Bára, Dobrý člověk, Chudí lidé, Chyže pod horami, Karla, Pan učitel, Pohorská vesnice, V zámku a v podzámčí). Neméně významnými jsou její žurnalistické úvahy a črty. Většina z jejího hodnotného díla dostala knižní podobu poprvé až po její smrti v Sebraných spisech, vydaných v letech 1862-1863. Její plodný, ale nelehký život pomohla dokreslit dochovaná ob­sáhlá korespondence.

Mašanovský dům

Dřívější označení pro dům č. p. 47 na Husově náměstí v Polné. V domě v době svého pobytu žila Božena Němcová. Pro dům se rovněž používalo označení Zimův dům.

Němcovi v Polné na Jihlavsku 

Němcovi přišli do Polné před vánočními svátky roku 1840. Josef Němec byl v Polné jmenován respicientem finanční expozitury a rodina dostala byt na náměstí v domě s číslem popisným 47.

Němcovi se záhy sblížili s místní obrozeneckou spo­leč­ností kolem osoby Antonína Pittnera. Navštěvovali ochotnické divadlo, četli Květy a Českou včelu, které Pittner dostával z Prahy. Sama Němcová později v jednom ze svých listů Ludvíku Ritterovi z Rittersberka přiznala, že v Polné poprvé četla česky psané knihy – překlad Irvingovy Alhambry a spisy Josefa Kajetána Tyla. Zájem o českou knihu si pak z Polné odnesla do dalšího místa pobytu – do Prahy, kde se již naplno dostala do vlastenecké společnosti a byla zcela získána pro českou literaturu.

Dům v Polné (č. p. 47), kde Němcovi bydleli

V Polné se Němcovým narodila dcera The­odora, která tu byla 19. června 1841 pokřtěna, a když odtud v polovině roku 1842 odcházeli, byla Božena Němcová opět těhotná. Syn Jaroslav se narodil 2. října 1842 v Praze. Kontakt s polenskými přáteli byl Němcovými po určitou dobu ještě udržován, dokladem jsou dva dopisy Pittne­rovi z ledna a února 1845. Z nich je zřejmé, že Pittner při svých obchodních cestách do Prahy man­žele Němcovy navštěvoval. V roce 1845 si Němcová zapůjčila na českou me­rendu v Praze lidový kroj z Polenska, a ten Pittnerovi ještě v únoru s poděko­váním vrátila. Na domě s číslem popisným 47 v Polné, kde nejvýznamnější česká spisovatelka rok a půl žila, byla v roce 1934 umístěna pamětní deska. Její pobyt zde připomíná i název jedné z ulic v historickém jádru města. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bejvavalo.cz, Národní památkový ústav | Zdroj wikipedia, Město Polná, bejvavalo.cz, Klub Za historickou Polnou

Štítky Božena Němcová, výročí, úmrtí, Polná, Josef Němec, kniha, dům, Praha, okres Jihlava, Antonín Pittner, Terezie Panklová, rodina, Vídeň, Česká Skalice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před 160 lety zemřela Božena Němcová. Žila i v Polné, zde poprvé četla česky psané knihy | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.