Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zadržet co nejvíc vody v krajině. Cíl projektu Vracíme vodu lesu se daří naplňovat

Vracíme vodu lesu, to je projekt, díky kterému státní podnik Lesy České republiky vloni obnovil, opravil nebo vybudoval 150 rybníků, tůní, nádrží a mokřadů. Investice ve výši 180 milionů korun rozhodně není poslední. V letošním roce Lesy plánují obnovu dalších 170 míst s náklady ve výši 230 milionů korun. Program funguje od roku 2019.

Cílem projektu Vracíme vodu lesu je v dobách sucha zadržet co nejvíce vody v krajině, zpomalit odtok vody a zmírnit sucho. Stavby, do kterých Lesy investují, pomohou podle lesníků také pozitivně ovlivňovat zásoby podzemní vody. Lesy ČR spravují celkem asi 38 tisíc kilometrů říček, bystřin, potoků, patří jim i různé malé nádrže a rybníky.

Jedním z projektů na zadržení vody v kraji loni vznikl podle lesníků například v lesích u Polné na Jihlavsku. "Z povrchových odvodňovacích příkopů v zátopě zaniklého rybníka jsme vytvořili přírodě blízký biotop. Vzniklo pět různě hlubokých tůní, kdysi zahloubené a napřímené koryto toku nyní meandruje, snížil se i jeho spád," uvedl Pavel Převor z oblastního ředitelství LČR na Vysočině.

Více vody v krajině. Na Vysočině vznikly díky ochráncům nové tůně

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ve spolupráci s Pozemkovým spolkem Gallinago vybudoval jihozápadně od Žďáru nad Sázavou nové tůně. Na dříve zpustlé ploše čtyř tisíc metrů čtverečních vznikly členité vodní plochy, které vytvářejí ideální...

Zadržet co nejvíce vody v krajině a připravit zásoby na dobu sucha ale není jediným projektem, na kterém Lesy ČR aktuálně pracují. Jejich hlavním úkolem v současné době je zvládnout kůrovcovu kalamitu a snažit se o opětovné zalesnění.

Lesy ČR se ale aktuálně potýkají také s personálními problémy. Od loňského 22. prosince je podnik bez generálního ředitele. Tehdy Marian Jurečka (KDU-ČSL) pověřený vedením ministerstva zemědělství odvolal generálního ředitele Josefa Vojáčka a řízením podniku dočasně pověřil lesního správce Lesní správy Vítkov na Opavsku Jiřího Grodu. Následně ministerstvo zemědělství vypsalo výběrové řízení na místo generálního ředitele. Uchazeči se mají hlásit do 16. ledna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky Lesy ČR, projekt, sucho, potok, bystřina, voda, kůrovec, investice, stavba, biotop, příroda, obnova, les, Lesy České republiky, rybník, Ministerstvo zemědělství České republiky, Marian Jurečka, Josef Vojáček, KDU-ČSL, Polná, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadržet co nejvíc vody v krajině. Cíl projektu Vracíme vodu lesu se daří naplňovat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.