Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Více vody v krajině. Na Vysočině vznikly díky ochráncům nové tůně

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) ve spolupráci s Pozemkovým spolkem Gallinago vybudoval jihozápadně od Žďáru nad Sázavou nové tůně. Na dříve zpustlé ploše čtyř tisíc metrů čtverečních vznikly členité vodní plochy, které vytvářejí ideální podmínky pro vodní i mokřadní druhy ptáků, vážky či obojživelníky. Tůně také pomohou v krajině lépe zadržet vodu zejména při obdobích sucha.

Aktivity proběhly v druhé půlce října v rámci dlouhodobé iniciativy ČSOP a značky Finish Voda pro českou krajinu.

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) je zapsaný spolek, jehož členy spojuje aktivní zájem o ochranu přírody a krajiny. Jeho posláním je ochrana a obnova přírodního dědictví, ekologická výchova a podpora trvale udržitelného života.

V současné době čítá na 7000 členů, mezi něž se řadí profesionální odborníci, zkušení dobrovolníci i nadšenci z řad široké veřejnosti. ČSOP byl založen na podzim roku 1979.

Pozemek o celkové výměře 1,1 hektaru vykoupil ČSOP minulý rok v rámci veřejné sbírky Místo pro přírodu za účelem vybudování mokřadu. „O plochu, která jistě musela být kdysi pestrou mokřadní loukou, se desetiletí nikdo nestaral. Zarostla tak rychle se šířící chrasticí a jinými náletovými dřevinami, které vytlačují ostatní rostliny a tím i živočichy. Díky vybudování tůní a mozaikovitému kosení zbytku pozemku tak můžeme očekávat návrat sluk, bekasin, vodoušů a dalších druhů ptactva, obojživelníků i vážek,“ říká Jan Moravec z ČSOP.

Mokřadních oblastí, jakou je ta u Žďáru nad Sázavou, se v současné době v naší republice nevyskytuje mnoho. Kromě zvýšení biodiverzity se podílí i na lepším zadržování vody v krajině, která tak neodtéká přes řeky mimo hranice a v obdobích sucha poskytuje zdroj vody místním rostlinám i ohroženým druhům zvěře.

Kde přesně se tůně nachází? 

Nové tůně může navštívit i široká veřejnost. A kde novou oblast najdeme? Nachází se na obou březích Honzovského potoka pod hrází Dolního Honzovského rybníka. „Nejsnadnější přístup k tůním je z hráze Dolního Honzovského rybníka, případně jižnější uličkou protínající chatovou osadu severně od rybníka,“ doplňuje Jan Moravec.

Ohodnoť článek

Foto Vojtěch Kodet, Dana Kodetová, Jaromír Maštera

Štítky tůně, voda, ochrana, ochránci, příroda, Český svaz ochránců přírody, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, rybník, Jan Moravec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více vody v krajině. Na Vysočině vznikly díky ochráncům nové tůně | Žďársko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.