Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Voda v Jihlavě zdraží od ledna o šest procent, tento narůst není tak razantní jako jinde

Městští zastupitelé dneska schválili, že Jihlavané budou od 1. ledna 2022 platit za vodné a stočné 101,17 korun. Oproti stávajícím platbám se jedná o navýšení o 6 procent, v porovnání s ostatními obcemi na Jihlavsku však tento nárůst není tak dramatický.

V ostatních obcích na Jihlavsku se cena za vodné a stočné v 25 členských obcích Svazu vodovodů a kanalizací Jihlavsko (SVAK) v roce 2022 zvýší o 11 procent. Za dodávku metru krychlového pitné vody a vyčištění stejného množství odpadní vody budou jejich obyvatelé včetně 10% DPH platit 111,09 Kč.

V Jihlavě, kde vodárenskou infrastrukturu provozuje od loňska městská společnost SMJ, bude zdražení pouze cca šestiprocentní. Vodné bude dražší o 2,14 korun (52,19 Kč bez DPH) a cena stočného se zvýší o 3,35 korun (39,78 Kč bez DPH). Za kubík vody (vodné a stočné dohromady) tak budou odběratelé platit 101,17 korun včetně desetiprocentní DPH. Vodné a stočné v Jihlavě, které doposud činí 95,13 Kč, se tak od příštího roku zvýší o 6,35 %.

Hlavním důvodem k navýšení cen vodného a stočného jsou zvýšené ceny za veškeré energie, pohonné hmoty apod. a také současný stav vodohospodářské infrastruktury (dále VHI). Ta je zastaralá, poruchová a vyžaduje vysoké investice do oprav. Zvyšování cen se tak dá očekávat i v dalších letech. 

Oprava a obnova VHI v Jihlavě dlouho stagnovala kvůli dlouholetému soudnímu sporu o její vlastnictví. Teprve po převzetí infrastruktury počátkem ledna letošního roku jsme zjistili její skutečný stav. Abychom vůbec mohli čerpat dotace a začít s její obnovou, tak bohužel musíme vodné a stočné navýšit. Město nemá finance na sanaci tak velkých částek,“ uvedla primátorka města Karolína Koubová.

Navýšení vodného a stočného doporučil také ekonomický odbor Magistrátu města Jihlavy. Ve svém vyjádření k návrhu předkládanému v prosinci zastupitelům jeho vedoucí Jan Jaroš uvedl: „Ekonomický odbor magistrátu apeluje, aby v dalších letech došlo ke zvýšení vodného a stočného na úroveň, která zajistí dostatečné zdroje na obnovu vodohospodářské infrastruktury v souladu s Plánem financování obnovy vodovodů a kanalizací.“

Ze stránek Vodárenské a.s. www.vodarenska.cz je rovněž patrné, že Jihlava zůstane s cenou vody na úrovni 101 korun zdaleka nejlevnější. Např. v Ivančicích, na Tišnovsku, Šlapanicku, Židlochovicku bude cena 116 korun, v Blansku budou platit 114,27 korun, Třebíč má cenu stanovenou na 108,72 korun a Žďár nad Sázavou na 103,10 korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto bydletcesky.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, vodné, stočné, voda, ceny, okres Jihlava, Jan Jaroš, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Voda v Jihlavě zdraží od ledna o šest procent, tento narůst není tak razantní jako jinde | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.