Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Karel Janoušek: Kraj má ve správě majetek za 32 miliard korun. Chystá výstavbu hospice nebo parkovacích domů pro nemocnice

PR článek

Péče o majetek Kraje Vysočina spadá v tomto volebním období do kompetencí Karla Janouška. Je to on, kdo má poslední a také nejdůležitější slovo v určení investičních priorit kraje.

Dá se kvantifikovat objem majetku, který spravuje kraj na území regionu?
V současné době je hodnota nemovitého majetku Kraje Vysočina vyčíslena na více než 32 miliard korun. Pokud bychom majetek rozdělili podle organizací, které ho pro své fungování využívají, pak by šlo o téměř pětimiliardový majetek, sociální zařízení například využívají objekty za téměř 2,5 miliardy korun. Majetek za téměř 7,5 miliardy slouží jako zázemí pro krajské nemocnice a záchranku.

Které důležité veřejné a další stavby se podařilo v letošním roce kraji dokončit? Které jste naopak začali stavět?
Nedá se říci, že některá akce je více důležitá a některá méně důležitá. Z našeho pohledu jsou všechny stavební akce, realizované v oblasti nemovitého majetku, důležité. Z těch finančně náročnějších akcí bylo v roce 2021 dokončeno například „Rozšíření urgentního příjmu“ v Nemocnici Pelhřimov nebo „Stavební úpravy budovy administrativy“ také v Nemocnici Pelhřimov. V neposlední řadě byla dokončena transformace Domova Háj Ledeč nad Sázavou a transformace Domova Kamélie Křižanov, v rámci kterých došlo k vybudování 20 nových objektů.

Z nově zahajovaných akcí v roce 2021 můžeme zmínit výstavbu tělocvičny pro VOŠ a SPŠ ve Žďáře nad Sázavou, rekonstrukci vstupního pavilonu v Nemocnici Nové Město na Moravě, rekonstrukci tepelných zdrojů v Nemocnici Jihlava, výstavbu gastrostudia pro OA a HŠ v Havlíčkově Brodě nebo rekonstrukci sušky pro Školní statek Humpolec.

Investice do staveb financuje Kraj Vysočina pouze z vlastních zdrojů? Jak velký byl letos krajský investiční rozpočet?
Kraj Vysočina financuje investiční stavební činnost v oblasti nemovitého majetku jak z vlastních zdrojů, to je ze schváleného rozpočtu, tak využívá i spolufinancování z integrovaného regionálního operačního programu (IROP) nebo z Operačního programu životní prostředí (OPŽP).

Rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2021 je ve výši zhruba 1 miliardy 409 milionů Kč (tedy bez investic do komunikací). Více než půl miliardy korun se prostavělo resp. proinvestovalo ve zdravotnictví, školství zhodnotilo svůj majetek o cca 430 miliónů korun, sociální zařízení letos kraj opravil za 203 milionů korun uvolněných z vlastního rozpočtu.

Jak vypadá rozpočet na rok 2022? Museli jste do něj promítnout např. šetření?
Rozpočet Kraje Vysočina pro rok 2022 v oblasti investic do nemovitého majetku (bez investic do komunikací) je 1,537 miliardy korun. Rozpočet byl připravován tak, aby primárně pokryl rozestavěné a zasmluvněné stavební akce a byla dokončena nebo zahájena projekční příprava již projednaných stavebních akcí. V neposlední řadě byly do rozpočtu, v rozumné míře, zařazeny nové stavební akce. Realizace malé části investičních akcí, těch které by generovaly vyšší finanční nároky, byly posunuty v čase.

Krajská rada schvalovala střednědobé plány krajských nemocnic. Píše se v nich, mimo jiné, o pětici nových výjezdových stanovišť záchranky. Kde by měla vzniknout, proč a kde se začne?
Půjde o tato místa - Humpolec, Telč, Náměšť nad Oslavou, Pacov, Bystřice nad Perštejnem, Velké Meziříčí. V Humpolci bude nová výjezdová stanice v současném areálu Domova pro seniory, bude to stavba na krajském pozemku. V ostatních městech nám místní samosprávy pomáhají vytipovat vhodné pozemky pro stavby.

Jak je to nyní s výstavbou krajského hospice? Bude jeho stavba součástí rozpočtu na příští rok?
S výstavbou „krajského hospice“ se uvažuje v Havlíčkově Brodě v bezprostřední blízkosti stávající nemocnice. Probíhají jednání se Spolkem pro lůžkový hospic Mezi stromy o převodu investorství a poskytnutí projektové dokumentace a jednání s Městem Havlíčkův Brod o poskytnutí resp. darování pozemku pro uvedenou stavbu.

V současné chvíli ještě není výstavba hospice součástí návrhu krajského rozpočtu na rok 2022, ale pokračuje její projektová příprava. Předpokládáme, že do rozpočtu bude tato akce zařazena v průběhu roku 2022.

Další sledované stavby jsou parkovací domy u krajských nemocnic. Jak to vypadá s jejich realizací?
U parkovacího domu u Nemocnice Třebíč v současné době probíhá veřejná zakázka na výběr zhotovitele projektové dokumentace. V roce 2022 by měly probíhat projekční práce a v průběhu roku 2023 bychom měli vypsat veřejnou zakázku na zhotovitele stavby a zahájit stavební práce.

Parkovací dům u Nemocnice Jihlava je součástí výstavby pavilonu geriatrické a následné péče, v současné době připravujeme zadávací dokumentaci pro veřejnou zakázku na výběr zhotovitele projektové dokumentace.

Obě projektové dokumentace, jak pro parkovací dům v Třebíči, tak i parkovací dům s pavilonem geriatrické a následné péče v Jihlavě, budou zpracovány metodou BIM - Building Information Modeling.

Co považujete osobně za nejdůležitější pro stavební sezónu příštího roku?
Za nejdůležitější v následující stavební sezóně považujeme eliminaci a pokud možno stabilizaci cenových turbulencí, abychom mohli dokončit stávající rozestavěné stavební akce v souladu s uzavřenými smluvními závazky.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Karel Janoušek, Kraj Vysočina, rozhovor, stavba, rozpočet, projektová dokumentace, Havlíčkův Brod, Humpolec, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Lékárenský komplex Jihlava, Nemocnice Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Janoušek: Kraj má ve správě majetek za 32 miliard korun. Chystá výstavbu hospice nebo parkovacích domů pro nemocnice | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.