Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Záchranná stanice v Pavlově prožívá rekordní rok. Už tam ubytovali přes tisíc zvířat

Rok sice ještě nekončí, už teď je ale jasné, že v záchranné stanici v Pavlově bude rekordní, co do počtu přijatých a zachráněných zvířat. Zatímco v minulých letech se statistiky blížily k tisíci a vloni hranici přesáhly, letos s koncem listopadu v pavlovské stanici evidovali na bezmála 1 120 živočichů.

Všechna péče pracovníků stanice vede k tomu, aby se zvířata, pokud je to jen trochu možné, mohla vrátit zpět do volné přírody. „To se nám daří u více než 50 % případů. Ta zvířata, která se vrátit nemohou, zůstávají u nás a pomáhají s environmentální výchovou, stěhují se do spřátelených stanic nebo k odborným chovatelům,“ přibližuje ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Pracovníci stanice se někdy setkávají s tím, že si lidé, zvláště na podzim, myslí, že Pavlov je takovou ježčí záchrannou stanicí. Přitom v areálu nedaleko Ledče nad Sázavou na přechodnou dobu pobývají nejrůznější druhy zvířat – savců i ptáků, některé i velmi vzácné. „Namátkou jsme pečovali o sluku lesní, chřástala vodního, sýce rousného, 25 bílých čápů, z toho pět mláďat čápů z Valče, která se překládala do náhradních hnízd v Plzeňském kraji, 92 poštolek, 4 mláďata výra velkého, 46 veverek, 96 netopýrů a tak dále,“ uvádí Zbyšek Karafiát.

Čtveřice osiřelých čápat z Valče na Třebíčsku našla adoptivní rodiny, to nejmladší je už na cestě do teplých krajin

Zprvu velmi dramatický příběh má, jak se zdá, šťastné rozuzlení. Čtveřice čapích mláďat, jejichž otec v květnu uhynul při dopravní nehodě ve Valči na Třebíčsku, našla náhradní rodiny. Nejmladší z čápat je už i prokazatelně na cestě do teplých...

Letošní sezona byla nejnáročnější za celou dobu působení stanice, co se týče příjmu mláďat, která potřebují stálou péči. „Například nejmenší srnčata se musí krmit mlékem v lahvičce každé tři hodiny, podobně náročná je starost o malé veverky a ježky, kteří pijí speciální mléko, a taková mláďata pěvců krmíme téměř neustále, každých dvacet minut, než z nich vyrostou samostatní ptáčci,“ vysvětluje Jiří Kořínek ze záchranné stanice.

Vánoční dárek, co potěší i pomůže

Vánoce jsou časem splněných přání a i zvířata si zaslouží něco pěkného pod stromeček. Nejdůležitější je zdraví a život, a proto může každý zájemce nejen z Vysočiny pomoci a prostřednictvím adopce nebo kmotrovského příspěvku přispět a dopřát zvířatům druhou šanci na život. „Za poslední roky se naše rodina adoptivních rodičů a kmotrů pavlovských mláďat krásně rozrostla. Podpory si nesmírně vážíme a s našimi příznivci se snažíme být celý rok v kontaktu. Pořádáme speciální akce, vypouštění zvířat, prohlídky v období, kdy jsou u nás na stanici mláďata, individuální komentované prohlídky. Zvířátka svým adoptivním rodičům a kmotrům dokonce posílají přání k svátku,“ usmívá se ředitel Karafiát a dodává, že bez pomoci jednotlivců by se ve stanici nemohli postarat o takový počet živočichů v nouzi. Dárkový certifikát adoptivního rodiče nebo kmotra mláďat můžete svým blízkým a přátelům pod stromeček darovat i vy. Všechny informace najdete na webu stanice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Záchranná stanice Pavlov

Štítky Pavlov, stanice, záchrana, pomoc, zvířata, rok, rekord, 2021, Vánoce, kmotr, Jiří Kořínek, Ledeč nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice v Pavlově prožívá rekordní rok. Už tam ubytovali přes tisíc zvířat | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.