Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hoteliéři na Vysočině mají obavy, firmy kvůli epidemii ruší vánoční večírky

Podniky podle některých hoteliérů na Vysočině ruší kvůli zpřísňování opatření proti epidemii firemní večírky. Kvůli tomu, že do restaurací a hotelů od pondělí nebudou moci lidé na základě negativního testu na covid-19, čekají další úbytek návštěvníků. Oslovení hoteliéři vesměs uvádějí, že se jim těžko plánuje vánoční a silvestrovský program. Od vlády by za ztížené podnikání chtěli nějaké finanční náhrady.

Návštěvníci zatím musí v restauraci ukázat negativní test, potvrzení o očkování nebo o tom, že už covid-19 měli. "To lidé dělali celkem bez problémů, ale byli i takoví, kteří přišli a řekli my nic nemáme a odešli," řekl Jiří Halva z hotelu U Loubů ve Třech Studních na Novoměstsku.

Ani právě vydaná opatření proti covidu-19 podle jeho předpokladu asi nebudou poslední. V Česku se podle hoteliéra u těchto opatření mluví o bavorské cestě, která se podle něj ale uplatňuje jen z půlky, protože v Bavorsku jsou vedle omezení zároveň poskytované kompenzace. "To tahle vláda neudělala," doplnil Halva. Vláda v demisi má kompenzace podnikatelům a firmám projednávat v pondělí večer.

Rodinný hotel ve Třech Studních teď má hlavně víkendový provoz. Hlavní zimní sezona začíná v této rekreační oblasti s lyžařskými tratěmi koncem roku a pokračuje v lednu a únoru. "A tam z toho máme obavy, co se vlastně stane," řekl Halva. Dodal, že nikdo neví, jestli do hotelu v té době budou moci jen očkovaní lidé nebo třeba nikdo. Podotkl, že program na Vánoce se připravuje v září. Objednávky pobytů hotel přijímá, ale neposílá zálohové faktury.

"Nám to zkomplikuje situaci dost podstatně, protože spousta klientů není očkovaných," řekla Andrea Krejčí z obchodního oddělení hotelu Medlov k novému vládnímu nařízení. Hotel u Fryšavy pod Žákovou horou nabízí vánoční a silvestrovské pobyty. "Cítíme, že lidé jsou opatrní, že vyčkávají, co bude," uvedla.

Další úbytek hostů kvůli novým opatřením čeká také restaurace Panský dům v Chotěboři na Havlíčkobrodsku. "Už to pociťujeme teď, jak se zavedlo, že se musejí nějakým způsobem prokazovat," řekl provozní Jiří Pešek.

Restaurace na chotěbořském náměstí pořádá rovněž různé kulturní akce a firemní večírky. "Bohužel už hodně firem nám to zrušilo, což je pro nás velká ztráta. Vyčkáváme se Silvestrem, jak to vlastně budeme dělat, jestli to vůbec bude povolené," řekl Pešek. Nejhorší je podle něj nejistota. "Pro nás by samozřejmě bylo lepší, kdybychom věděli alespoň v horizontu měsíce, jak to bude dál, což nám vláda nedává celý ten rok," řekl.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tojesenzace.cz

Štítky ČR, hotely, gastro, koronavirus, Vysočina, hotel, Kraj Vysočina, COVID-19, restaurace, Jiří Pešek, silvestr, Česko, Novoměstsko, Bavorsko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hoteliéři na Vysočině mají obavy, firmy kvůli epidemii ruší vánoční večírky | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.