Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina rozdala nejvyšší ocenění, získali ho bývalý hejtman Běhounek i zpěvačka Kubišová

Kraj Vysočina včera v Horáckém divadle Jihlava rozdal svoje nejvyšší vyznamenání. Osobně si je převzala většina oceněných včetně bývalého hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD), kterému patří nejvyšší ocenění - kamenná medaile. Stejně kraj ocenil i zpěvačku Martu Kubišovou, která se ze zdravotních důvodů ceremoniálu neúčastnila.

Lékař a poslanec Jiří Běhounek byl hejtmanem kraje v letech 2008 až 2020. Ocenění mu včera předal současný hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO) i bývalý hejtman a předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Marta Kubišová žila v 70. a 80. letech 20. století v obci Pohled na Havlíčkobrodsku. "Byla tam v podstatě v jakémsi exilu. Díky tomu, jakou je personou, jaké symbolizuje hodnoty, tak z toho titulu bude oceněna tady u nás na Vysočině," řekla už dřív Ivana Šteklová z krajského úřadu.

Kameramana a držitele Českého lva za kameru Jaromíra Šofra Vysočina ocenila skleněnou medailí, což je druhé nejvyšší krajské ocenění. Bez osobní účasti ho získal rovněž emeritní primář patologického oddělení havlíčkobrodské nemocnice Jan Betlach. Stejné ocenění předal kraj i předsedkyni třebíčské pobočky Společnosti pro podporu lidí s mentálním postižením Marii Kotačkové a emeritnímu řediteli Domova Kopretina v Černovicích Františku Vránkovi.

Nejvyšší ocenění kraj uděluje od roku 2008 a medaile jsou vytvořené podle návrhu Radomíra Dvořáka. Kamenná medaile je určená tomu, kdo se svojí dlouhodobou prací zasadil o významný prospěch obyvatel Vysočiny. Materiál byl zvolen kvůli své stálosti a neměnnosti. Skleněnou medailí kraj oceňuje ty, kteří jednorázovým činem nebo svou dlouholetou prací přispěli k rozvoji kraje a prospěchu jeho obyvatel. Materiál symbolizuje čirou a nezištnou podstatu skutků oceněného.

Těm, kteří mohou být pro ostatní vzorem, kraj uděluje dřevěnou medaili. Za letošní rok ji získala koordinátorka paliativní péče Nemocnice Pelhřimov Markéta Fuchsová, středoškolský učitel, dobrovolník v pandemii Václav Černík a divadelní designérka Barbora Šenoltová. „Ocenění letošních laureátů je důkazem, že poctivá práce má smysl a že nikdo není neviditelný,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, správa, Kraj Vysočina, ocenění, Marta Kubišová, Jiří Běhounek, ČSSD, Horácké divadlo Jihlava, Vítězslav Schrek, ODS, Miloš Vystrčil, Jaromír Šofr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina rozdala nejvyšší ocenění, získali ho bývalý hejtman Běhounek i zpěvačka Kubišová | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.