Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jihlavská restaurace měla po 11:00 jen polovinu obvyklého počtu hostů. Dnes je kontroloval ředitel

Do restaurace jihlavského Hotelu Gustav Mahler přišla dnes po 11:00 jen polovina obvyklého počtu hostů, řekl ředitel hotelu Vladislav Jiroušek. U vchodu se museli prokázat dokladem o bezinfekčnosti. Kontroloval je ředitel, podle nějž má restaurace málo personálu na to, aby kontroly, které jsou ode dneška povinné, dělaly servírky. Kapacita restaurace je nyní 70 míst, pro polední menu dnes připravila 100 porcí.

Hosté restaurace se dnes nejčastěji prokazovali potvrzením o očkování proti covidu-19, jen několik lidí předložilo potvrzení o prodělané nemoci. Do 11:30 se nikdo z hostů neprokázal negativním testem. „Předpokládáme, že v tom běžném provozu denního menu od pondělí do pátku nám chodí stejná klientela. To znamená, že pokud je zkontrolujeme dnes a zítra, pak by se hosté neměli moc měnit, personál na ně bude zvyklý, budou prověření," řekl Vladislav Jiroušek. Odhaduje, že převážná většina stálých hostů je očkovaná. „Pořád doufám, že naši hosté jsou z 90 procent proočkovaní a že by opatření na nás takový vliv mít nemělo, samozřejmě těch deseti procent je škoda, ale nedá se nic dělat," řekl Jiroušek. Jak se kontroly promítnou do zájmu lidí navštěvovat restauraci, se podle něho ukáže jasněji až v dalších dnech.

Mezi pravidelné hosty restaurace patří Jan Bruna. Covid-19 už prodělal a má proti němu i tři dávky očkování. Nad očkováním se nerozmýšlel, testování je podle něho nepříjemné a pravidelně by je kvůli návštěvě restaurací a jiných zařízení podstupovat nechtěl. Zpřísněným opatřením rozumí. „Žádná šikana to není, rozumný člověk se nechá očkovat. Věřím v tom doktorům," řekl Jan Bruna.

Hotel má 24 zaměstnanců, v restauraci dnes pracovalo sedm lidí včetně dvou servírek. Před uzavřením restaurací spojeným s pandemií jich restaurace zaměstnávala osm, po znovuotevření se jí nedaří uvolněná místa obsadit. „Byť máme požadavek na pracovním úřadě i na Jobs a různých portálech od dubna, tak zájem o tuto profesi - číšník servírka prostě není," řek Jiroušek. Pro zájemce je to neperspektivní práce.

Platnost testů se zkrátila 

Hotel Gustav Mahler je současně provozovatelem divadelní kavárny Horáckého divadla. Podle Jirouška je teď provozní doba upravená tak, aby korespondovala pouze s dobou divadelních představení. Kavárna má jednoho stálého zaměstnance a brigádníky. „Možná budeme rádi za to, že uvaděčky divadla hosty při příchodu zkontrolují, a pak už můžou k nám do kavárny," řekl Jiroušek.

O povinnosti kontrolovat doklady o bezinfekčnosti rozhodla vláda kvůli rychle stoupajícím počtům lidí nakažených novým typem koronaviru. Pro většinu lidí nenaočkovaných proti covidu-19 to znamená povinnost mít u sebe při návštěvě restaurace potvrzení o negativním testu, jinak by je personál neměl obsloužit. Doba platnosti testů se zkrátila na 24 hodin v případě antigenních testů a na tři dny u přesnější PCR metody. Současně se omezil okruh těch, kteří mají nárok na bezplatný preventivní test na covid. Zdarma zůstává pro lidi do 18 let, naočkované nebo se zahájenou vakcinací a pro lidi, u kterých není očkování ze zdravotních důvodů možné.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky restaurace, covid, koronavirus, Jihlava, bezinfekčnost, personál, host, kontrola, Gustav Mahler, COVID-19, očkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská restaurace měla po 11:00 jen polovinu obvyklého počtu hostů. Dnes je kontroloval ředitel | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.