Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

ANKETA: V noci na neděli se změní čas, pospíme si déle. Jde o zajetý zvyk, nebo zbytečnost?

A je to opět tady. Přeřazování hodinek, přepočítávání… V noci ze soboty na neděli nás opět čeká změna času. Tentokrát na zimní čas. Takže to v praxi znamená, že si pospíme o hodinu déle.

Dopředu, dozadu? Také pokaždé zápolíte s tím, kam že se to ručička, i když v dnešní době spíše číslo, posune? Při změně času z letního na zimní, což je tento případ, to je dozadu. Ke změně času dojde v neděli 31. října ve dvě ráno. 

Většina z nás tak změnu času vesele zaspí. Změna času je často diskutované téma. Zatímco jedni si toho pomalu ani nevšimnou, druzí se s ní pokaždé vypořádávají dlouhé týdny. Nedávno to ještě vypadalo, že střídání času letní / zimní skončí. Nakonec ale EU rozhodla o tom, že Česko čeká minimálně i v příštích pěti letech střídání času. 

Evropská komise před třemi lety kvůli sílící kritice střídání času uspořádala takzvané veřejné konzultace. Podle ministerstva práce dorazilo 4,6 milionu odpovědí. Pro zrušení změn času se tehdy vyslovilo 84 procent respondentů. Komise poté předložila návrh směrnice, podle níž se čas měl měnit naposledy v roce 2019. Shoda na jednotném čase není.

K vydání nařízení s termíny střídání času zmocňuje vládu zákon z roku 1946. Trvale se přechod na letní čas v tehdejším Československu zavedl v roce 1979. Od té doby kabinety určují data začátku a konce. Poslední nařízení pokrývá pět let od roku 2017 do letoška.

Zimní, nebo letní? 

Podle průzkumu agentury STEM/MARK z podzimu 2018 se zrušením střídání času souhlasilo 70 procent dotázaných. Dvě třetiny lidí uvedly, že jim posuny času nevyhovují. Celkem 44 procent respondentů si přálo trvale letní čas a 24 procent zimní. Expertky z Akademie věd ČR na únorovém semináři v Senátu uvedly, že kvůli zdraví by byl vhodnější zimní čas. Při letním čase by se v zimě rozednívalo až kolem deváté hodiny ranní a řada lidí by podle vědkyň své biologické hodiny neměla s tímto nastavením seřízené, což by mohlo vést k civilizačním chorobám, nižší produktivitě i příjmům či ke zhoršení studijních výsledků. Zastánci letního času poukazují na to, že se život změnil a velká část lidí už nemusí začít pracovat se svítáním, naopak mohou po práci využít delší denní světlo k odpočinku a sportu.

Jak jste na tom vy? Otravuje vás změna času, nebo je vám to fuk? Hlasujte v naší anketě.

Mělo by se střídání času zrušit?

Celkem hlasovalo378 čtenářů

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čas, změna, zimní, hodiny, spánek, anketa, letní čas, Evropská unie, Evropská komise, Senát Parlamentu ČR, Akademie věd České republiky, Česko, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ivan Krahula

Zimní čas neexistuje, škodlivost směnné a noční práce je daleko horší.

Čtvrtek, 28. října 2021, 20:06Odpovědět

ANKETA: V noci na neděli se změní čas, pospíme si déle. Jde o zajetý zvyk, nebo zbytečnost? | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.