Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nominace na Alej roku 2021 vrcholí. Vysočina je zatím zastoupená osmkrát

Tisíce kilometrů našich silnic, polních cest, ulic i parkových promenád od nepaměti lemují aleje stromů. Aleje nám poskytují místo k procházkám i odpočinku. Patří ke zdravé a fungující krajině. Také letos je tu anketa Alej roku, která hledá nejkrásnější aleje a stromořadí. Zároveň může upozornit na ty, kterým hrozí zánik, a představí mladé aleje, nově vysazené. O vítězství v této anketě může rozhodnout mimořádná krása, silný příběh, snaha místních lidí o záchranu nebo odhodlání lokálních patriotů uspět v konkurenci z celé republiky.

Všechny potřebné informace o anketě i o nominaci najdou zájemci ZDE.

V našem kraji je zatím přihlášeno 8 alejí z celkových 66, které letos soutěží. V úterý 26. října ve 12:00 skončí nominace a začátkem listopadu pořádající spolek Arnika vyhlásí celonárodní hlasování.

„Času příliš nezbývá, proto s nominací aleje nemeškejte. Podělte se o klenoty naší nádherné krajiny. Třeba zvítězí právě ta vaše,” vyzývá Klára Ondrigová z Arniky.

Nominované aleje na Vysočině

- Bolechovská alej
- Alej mezi Pacovem a obcí Zhořec
- Kališťská alej
- Dědkovská alej
- Alej mezi obcemi Číhošť a Zdeslavice
- Alej na Fryšku
- Dubová alej v Třešti
- Lipová alej mezi obcemi Horní Radslavice a Uhřínov 

Pro vítěznou alej bude česká veřejnost hlasovat od 2. listopadu 2021 do 7. ledna 2021. Jedenáctou Alej roku i nejkrásnější stromořadí v jednotlivých krajích pak Arnika vyhlásí koncem ledna příštího roku.

Přihlášku může do ankety zaslat kdokoli – jednotlivci, rodiny, sdružení, firmy, školy i obce. Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. „Hledejte s námi nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorněte na ty, kterým hrozí zánik, a představte nám mladé aleje, které jste vysadili a o které budete pečovat i v příštích letech,“ vyzývá Klára Ondrigová.

Ohodnoť článek

Foto Martin Dohnal

Štítky Alej roku, anketa, strom, příroda, silnice, nominace, Vysočina, alej, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nominace na Alej roku 2021 vrcholí. Vysočina je zatím zastoupená osmkrát | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.