Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dnešek patří stromům. Významný den připomíná důležitost jejich výsadby

Dnešní den, tedy 20. říjen, je významný pro všechny, kteří mají rádi přírodu. Toto datum je totiž každoročně spojeno se Dnem stromů. Nápad slavit Den stromů vznikl už v polovině 19. století ve Spojených státech, konkrétně v Nebrasce.

Tamější krajina byla přibližně před 150 lety popisována jako krajina „bez stromů”. Až jeden z prvních osadníků v této oblasti J. Sterling Morton začal v okolí svého domu pěstovat různé druhy stromů, keřů a květin. Povoláním však nebyl zahradník, ale novinář a vydavatel prvních novin v tomto americkém státě. A právě noviny využil k tomu, aby vyzval své spoluobčany k následování jeho příkladu – k pěstování stromů. Vysvětlil jim, že stromy zastavují větrnou erozi půdy a poskytují stín před pálícím sluncem. Svým nadšením dokázal strhnout velké množství lidí a zrodil se tak „The Arbor Day” – Den stromů, který připadl na 10. dubna 1872. V tento den bylo oficiálně vysázeno přes milion stromů a o dva roky později byl nebraským guvernérem R. W. Furnasem vyhlášen první oficiální Den stromů, který připadl na 22. dubna – na den narozenin J. S. Mortona.

Tato Mortonova myšlenka se postupně šířila i na další kontinenty. Jen datum oslav se liší podle klimatických podmínek a podle toho, kdy je možné stromy vysazovat. Podle CALM, australského oddělení ochrany přírody a péče o krajinu, se Den stromů slaví ve více než 50 zemích světa.

Den stromů v ČR a jeho historie

Do Čech myšlenku přinesl „Svaz spolků okrašlovacích“ a poprvé se zde Den stromů masově slavil počátkem dubna roku 1906, a to například v Líbeznicích, Roudnici, Liboci a Podolí u Prahy, Dobříši, Kouřimi, Sedlčanech, Spáleném Poříčí, Příbrami, Sedlici u Blatné, Bojanově, Hořicích, Plzni, České Třebové, Krčíně, Říčanech, Čekanicích u Blatné, Kyšperku, Napajedlech a Pršticích u Brna, Klatovech a Nesvačilech u Rožmitálu.

Tradice, přerušená válkou a komunistickým režimem, byla znovu obnovena až v roce 2000. A jak se zdá podle narůstajícího zájmu, historie Dne stromů ani po více než 150 letech zdaleka nekončí.

S nápadem na obnovu této tradice v ČR přišli bývalý ředitel Botanické zahrady Univerzity Karlovy a známý popularizátor stromů Václav Větvička a dřevosochař Martin Patřičný. Datum první oslavy svátku stromů bylo stanoveno na 20. října 2000, protože v mnoha lokalitách České republiky jde o vhodný termín pro sázení stromů a podzim je také časem, kdy jsou stromy asi nejkrásnější a hrají všemi barvami.

Den stromů se nyní slaví 20. října nejen v České republice, ale i v Polsku a na Slovensku. Dvacátý říjen se tak stal Středoevropským Dnem stromů.

Kůrovec na Vysočině 

Myšlenka Dne stromů je v našem kraji kvůli posledním několika „kůrovcovým“ měsícům více než aktuální. Kraj Vysočina totiž patří mezi nejpostiženější kraje, kde bylo kvůli kůrovci vytěženo největší množství jehličnanů. Podle posledních dat na webu kurovcovamapa.cz jsou podle celkové výměry těžeb a souší v převážně jehličnatých porostech nejvíce zasaženými obcemi s rozšířenou působností (ORP) především Děčín (cca 1 550 ha) a Jihlava (cca 1 550 ha), dále pak Boskovice, Třebíč, Velké Meziříčí, Bystřice nad Pernštejnem, Pelhřimov, Havlíčkův Brod a další.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Johannes Plenio / pexels | Zdroj Pražské stromy, Kůrovcová mapa

Štítky Den stromů, výsadba, příroda, zeleň, kůrovec, strom, Česko, Julius Sterling Morton, USA, Nebraska, Kraj Vysočina, Polsko, Slovensko, Václav Větvička

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnešek patří stromům. Významný den připomíná důležitost jejich výsadby | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.