Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Dnes je památný den sokolstva. Lidé v Jihlavě na vlastní kůži zažijí útrapy odvážných sokolů

Od roku 2019 je v kalendáři zařazen významný den Památný den sokolstva. Datum 8. října bylo zvoleno jako připomínka tragických událostí roku 1941. K tomuto dnešnímu významnému dni se připojí také zájemci v Jihlavě, a to prostřednictvím Sokola Jihlava.

A co se před 80 lety vlastně stalo? V noci ze 7. na 8. října 1941 gestapo v rámci „Akce Sokol” zatklo na 1500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů. Plných 93 % z nich do konce války zahynulo. Ještě během této noci podepsal Reinhard Heydrich úřední výměr o rozpuštění České obce sokolské, kterou nacisté považovali za nejnebezpečnější domácí organizaci, jejíž organizační aparát sloužil v masovém měřítku odbojovému hnutí.

Tuto událost s tragickými následky si lidé mohou připomenout dnes v jihlavské sokolovně na Tyršově ulici, kde proběhne akce s názvem Po stopách sokolských hrdinů, při níž bude možné zažít na vlastní kůži útrapy odvážných sokolů. Po ní se uskuteční Uctění památky padlých bratří a sester, a to u pamětní desky v sokolovně.

„Tímto vás všechny srdečně zveme, abyste si sami nebo s vašimi dětmi přišli na vlastní kůži zažít, jakými zkouškami procházeli odvážní sokolové v dobách druhé světové války. Společně také uctíme památku všech padlých bratrů a sester,“ pozvala Leona Fejtová ze Sokola Jihlava.

„Vím, že jdu na smrt, ale nebojím se." 

Zmíněný program začíná v jihlavské sokolovně v 16 hodin. 

Památný den sokolstva je poctou všem členům a členkám Sokola, kteří během téměř 160 let existence našeho spolku obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. Od roku 2019 je zařazen do kalendáře významných dnů České republiky. 

Jako symbol Památného dne sokolstva byl vybrán František Pecháček, sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané „Přísaha republice". Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty. Poslední slova Františka Pecháčka pronesená ke spoluvězňům zněla: „Sbohem, bratři, vím, že jdu na smrt, ale nebojím se jí. Statečný muž umře jednou, jen zbabělci umírají stokrát. Umřu s klidem, protože vím, že naše oběti nebyly marné.“

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky sokol, památný, vzpomínka, gestapo, tragédie, Jihlava, Česká obec sokolská, Reinhard Heydrich, František Pecháček, druhá světová válka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je památný den sokolstva. Lidé v Jihlavě na vlastní kůži zažijí útrapy odvážných sokolů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.