Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Nakažení odvolili. Z auta hlasovalo na Vysočině 87 lidí, méně než před rokem

Z auta dnes hlasovalo na Vysočině ve volbách do Poslanecké sněmovny 87 lidí, uvedl Kraj Vysočina na svém webu. Dnešní hlasování na zvláštních volebních stanovištích bylo určené pro lidi, kteří jsou kvůli covidu-19 v karanténě či izolaci. Skončilo v 17:00. Loni při krajských a senátních volbách stejnou formou hlasovalo 259 lidí, dalších 50 lidí na takzvaném drive-in stanovišti hlasovalo ve druhém kole senátních voleb.

Nejvíc hlasů, 41, dnes odevzdali voliči v Třebíči. Volební stanoviště bylo v každém z pěti okresních měst. Na jihlavské volební stanoviště přijeli první dva voliči hned v 8 hodin, kdy hlasování začalo. Stanoviště sloužilo pro hlasování ve sněmovních volbách a pro hlasování v místním referendu vyhlášeném ve Velkém Beranově na Jihlavsku. Celkem v Jihlavě hlasovalo 11 lidí.

Zázemí měla volební komise v Jihlavě ve stanu na parkovišti v Žižkově ulici. Připraveno měla 50 náhradních hlasovacích lístků pro sněmovní volby i pro referendum. Hlasovat tam mohli lidé s trvalým bydlištěm v okrese Jihlava, případně lidé s voličským průkazem, a lidé oprávnění hlasovat v místním referendu.

Komisaři při dnešní volbě vytvořili seznamy lidí, které budou následně doručeny jednotlivým obcím. Aby lidé nemohli volit znovu v době řádných voleb 8. a 9. října, budou z voličských seznamů vyškrtnuti.

Lidé na stanovištích volili přímo z aut. Nejprve nechali komisaře zkontrolovat totožnost, po vložení lístků do obálky je z okna auta vhodily do urny. Volební stanoviště byla umístěna na stejných místech jako při krajských volbách a volbách do Senátu v obvodech Pelhřimov a Žďár nad Sázavou loni na podzim, kdy na každém stanovišti fungovaly dvě samostatné volební komise. Letos byla na každém stanovišti komise jedna.

Při loňských volbách byli mezi volebními komisaři i příslušníci Armády ČR, letos komisi tvořili jen pracovníci krajského úřadu. Stany, které slouží jako jejich zázemí, poskytla armáda, vybavení stanů, jako jsou stoly nebo topidla, poskytla města a kraj, uvedl ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina Zdeněk Kadlec.

V místním referendu ve Velkém Beranově budou lidé rozhodovat o tom, jestli může na území obce společnost Penny Market postavit logistické centrum.

Hlasování lidí v karanténě či izolaci kvůli covidu-19 umožnil zákon, který 3. srpna podepsal prezident Miloš Zeman.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky ČR, volby, sněmovna, koronavirus, Vysočina, Kraj Vysočina, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, referendum, Jihlava, Velký Beranov, Třebíč, Miloš Zeman, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nakažení odvolili. Z auta hlasovalo na Vysočině 87 lidí, méně než před rokem | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.