Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jihlava dá k ústřednímu hřbitovu dotykový panel, který usnadní hledání hrobů

U hlavního vchodu na Ústřední hřbitov nechá Jihlava osadit velkoformátový dotykový panel, který má lidem usnadnit hledání hrobu. Na rozlehlém hřbitově je přes 8100 hrobových míst, na panelu lidé uvidí on-line jeho mapu. Za digitální panel město zaplatí 230 tisíc korun, osazený by měl být nejpozději do konce letoška.

"Na dotazy, kde leží konkrétní pohřbení, kolegyně ze správy hřbitova odpovídají prakticky neustále a tento panel u hlavního vchodu tomu má aspoň částečně předejít," uvedl mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk. Digitální mapa bude podle mluvčího užitečná hlavně v době, kdy je kancelář správy hřbitova zavřená, například o víkendech a svátcích, kdy do Jihlavy přijíždí uctít památku svých předků lidé odjinud.

Druhý jihlavský hřbitov Kalvárie má 1660 hrobových míst. U tohoto menšího hřbitova podle mluvčího zatím město o osazení digitálního panelu neuvažuje.

Krajské město má zpracovaný pasport hřbitovů, tato internetová aplikace je přístupná i veřejnosti. Lidé si podle mluvčího mohou na adrese www.jihlava.cz/hrbitovy vyhledat daný hřbitov a podle jména, dat narození nebo úmrtí pak i konkrétní hrob nejen v Jihlavě, ale i v dalších obcích v jejím okolí. Správa hřbitova podle něj pasport používá stále, například při dohledávání smluv, plátců nebo pohřbených.

"Jedním z důvodů zpracování této evidence do této podoby byla celková revize hrobových míst, jejich změření, nafocení, tedy kompletní zmapování současného stavu," uvedl Daněk. Pasport hřbitovů využívají například i obce a města Polná, Luka nad Jihlavou, Brtnice, Třešť, Batelov nebo Větrný Jeníkov. Celkem je v této evidenci 21200 hrobů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pamatkovykatalog.cz

Štítky ČR, správa, služby, počítače, pohřebnictví, Jihlava, hřbitov, Ústřední hřbitov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava dá k ústřednímu hřbitovu dotykový panel, který usnadní hledání hrobů | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.