Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavská zoo měla historicky nejvyšší červencovou návštěvnost, Vodní ráj se naopak držel v podprůměru

Provozovatelé kempů na Vysočině hodnotí návštěvnost v první polovině prázdnin spíš jako průměrnou. Někteří uvedli, že víc lidí jezdilo kempovat po loňském prvním uvolnění protiepidemických opatření. Na památky spravované Národním památkovým ústavem (NPÚ) přišly do posledního červencového týdne podobné počty turistů jako před rokem. Vysokou návštěvnost má v posledních týdnech jihlavská zoo, tratí zatím akvapark Vodní ráj v Jihlavě.

Na státní zámky v Telči, Jaroměřicích nad Rokytnou, Náměšti nad Oslavou a na hrad Lipnice přišlo od zahájení letošní sezony do 29. července přes 37 tisíc turistů. Bylo jich jen asi o tři sta méně než před rokem. "Celková návštěvnost památek na Vysočině je poměrně stabilní, proto propad činí necelé jedno procento," sdělila mluvčí jihočeského pracoviště NPÚ Markéta Slabová. V roce 2019, před koronavirovou epidemií a před začátkem velkých oprav na telčském zámku, si tyto čtyři památky ale do 27. července prohlédlo 82 700 lidí.

Jihlavská zoo mohla kvůli epidemii přivítat první letošní návštěvníky až 12. dubna. Do 27. července jejími branami prošlo 186 500 lidí. Počty rostly hlavně v posledních dvou měsících. V červnu bylo prodaných 48 500 vstupenek, víc než minulé roky. Červencová návštěvnost se bez posledních čtyř dnů pohybovala okolo 81 tisíce lidí. "To je historicky nejsilnější návštěvnost za červenec," řekl mluvčí zoo Martin Maláč.

Do kempu u žďárské Pilské nádrže zatím přijelo víc lidí než vloni i předloni, chatky jsou zaplněné ze čtyř pětin, podobně jako celý kemp. Lidé podle vedoucí úseku služeb Ladislavy Procházkové ale letos o něco víc ruší chatky na poslední chvíli, což nebývalo.

"Taková normální sezona, není to nějaký boom," řekla Vlasta Petrová z Autokempu Sykovec u Vlachovic na Ždársku. Během červencových svátků bylo v kempu hodně plno. V následujících dnech se to podle ní trochu pozastavilo, lidé podle ní možná měli po tornádu na jižní Moravě chvíli větší strach z hlášených bouřek.

"Jsme vcelku spokojení, chatky jsou úplně vyprodané. Co se týče stanů a karavanů, to je trošku slabší než jak to bývalo dřív," řekl Eduard Jakwerth z Campu Velkopařezitý u Řásné na Jihlavsku.

Jihlavský akvapark Vodní ráj měl v prvním prázdninovém měsíci slabou návštěvnost. Lidi podle mluvčího Služeb města Jihlavy Martina Málka asi víc než vyžadovaná potvrzení o očkování, testu nebo prodělání nemoci covid-19 odrazovalo nestálé počasí a předpovědi bouřek. Ve venkovních bazénech se do 27. července vykoupalo necelých 6 tisíc lidí, vnitřní část koupaliště jich navštívilo 7 600.

Kvůli nařízenému snížení kapacity venkovní části z 2400 lidí na 75 procent, které kvůli epidemii platilo do konce července, akvapark vstup omezovat nemusel. Víc než jeden tisíc rekreantů za den tam podle Málka do minulého úterý jen přišlo dvakrát. Nejvyšší návštěvnost byla 6. července, kdy se tam vystřídalo okolo 1 200 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto kudyznudy.cz

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, hotely, Vysočina, AUDIO, Národní památkový ústav, aquapark, Kraj Vysočina, Jihlava, epidemie, Martin Málek, Telč, Jaroměřice nad Rokytnou, Náměšť nad Oslavou, Lipnica

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská zoo měla historicky nejvyšší červencovou návštěvnost, Vodní ráj se naopak držel v podprůměru | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.