Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Přehodnoťte plánované uzavření poboček, žádá Jihlava v otevřeném dopise Českou poštu a vládu ČR

Statutární město Jihlava odeslalo otevřený dopis České poště a vládě ČR s nesouhlasným stanoviskem k uzavírání a přesunu poboček České pošty v Jihlavě. Požaduje v něm přehodnocení tohoto postupu, zachování stávající sítě poboček a zkvalitnění služeb státního podniku.

Zastupitelstvo města Jihlavy vyslovilo zásadní nesouhlas s plánovanou změnou sítě poboček České pošty v Jihlavě (od listopadu se sloučí pobočky České pošty v Erbenově a Březinově ulici a následně se přesunou do prostor nového obchodního centra Aventin) a podpořilo signatáře petic v jejich snaze o zachování stávajícího stavu pobočkové sítě.

V obchodním centru Aventin má stávající pobočky nahradit pobočka „nové generace“, která podle slov zástupců pošty odbaví zákazníky ze zmíněných zrušených míst. Ta bude však umístěna na periferii města v novém obchodním centru Aventin, zcela mimo pěší dostupnost a velmi problematickou dostupnost z pohledu MHD, kam by nově zřízená linka měla zajíždět šestkrát denně.

Svůj nesouhlas s uzavřením a přesunem poboček České pošty na území města Jihlavy vyjádřilo jihlavské zastuptelstvo už na svém zasedání dne 29. června. Nyní svůj postoj podpořilo zasláním otevřeného dopisu České poště a vládě České republiky s žádostí o řešení stávajícího stavu při poskytování svých služeb na území statutárního města Jihlavy.
Vedení krajského města v něm žádá o přehodnocení rozhodnutí České pošty ve věci zrušení některých místních poboček ve městě Jihlava, výzývá ji k zachování aktuální dostupnosti služeb v Jihlavě a žádá o předložení podrobného plánu uvažovaných změn v poskytování služeb na území statutárního města Jihlava tak, že tento plán bude reflektovat dostupnost služeb s ohledem na hustotu obyvatel žijících v daném území. 

Dostupnost pošty by se zhoršila pro polovinu obyvatel

Vedle toho jihlavští zastupitelé požadují zkvalitnění stávajících poštovních služeb, které v posledních letech mají vykazovat řadu závad a nedostatků. V poslední řadě by pak rádi věděli, zda navrhované změny splňují zákonný požadavek na hustotu a dostupnost pošt dle paragrafu 14 vyhlášky 464/20 12 Sb.

K jednání zastupitelů byli přizváni zástupci České pošty, kteří měli možnost plánované změny obhájit. Na základě negativních ohlasů od občanů i zastupitelů města představili „střídmější“ změny, v rámci kterých je přislíbeno, že na sídlištích bude zřízena pobočka takzvané Pošty Partner, tedy místo, kde provozuje poštovní služby jiný subjekt. Pošta dle svých slov zatím nemá však tyto partnery smluvně zajištěny.
Dle analytického materiálu pracovníků úřadu z odboru informatiky a útvaru městského architekta a radního Davida Bekeho je v současné době stávající sít‘ schopná v pěší vzdálenosti do 15 minut pokrýt zhruba 45 tisíc obyvatel města. Nová úprava dle tohoto materiálu znamená zhoršení dostupnosti služeb pro polovinu obyvatel města, což je zcela v rozporu s trvale udržitelným principem budování města.
Potvrzeno, pošta zavře dvě jihlavské pobočky. Nová v Aventinu bude jednou z nejmodernějších, tvrdí vedení podniku

To, co poslední dny a týdny prosakovalo na veřejnost skrz sociální sítě a vyvolávalo to vlnu nevole, se stane skutečností. Od listopadu se sloučí pobočky České pošty v Erbenově a Březinově ulici a následně se přesunou do prostor nového obchodního...

Zastupitelé Jihlavy nesouhlasí s přesunem poboček České pošty. Podnik připravil kompromisní návrh

Zastupitelstvo Jihlavy nesouhlasí s chystanou změnou sítě poboček České pošty v tomto krajském městě a žádá o přehodnocení rozhodnutí o rušení některých místních poboček. Zastupitelé na úterním jednání poukazovali zejména to, že se má jedna z...

Ohodnoť článek

Foto europan-cz.cz | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Česká pošta, pobočky, Aventin, otevřený dopis, zastupitelstvo, Jihlava, Česko, vláda, statutární město

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehodnoťte plánované uzavření poboček, žádá Jihlava v otevřeném dopise Českou poštu a vládu ČR | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.