Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Potvrzeno, pošta zavře dvě jihlavské pobočky. Nová v Aventinu bude jednou z nejmodernějších, tvrdí vedení podniku

To, co poslední dny a týdny prosakovalo na veřejnost skrz sociální sítě a vyvolávalo to vlnu nevole, se stane skutečností. Od listopadu se sloučí pobočky České pošty v Erbenově a Březinově ulici a následně se přesunou do prostor nového obchodního centra Aventin. Změny se dotknou i pobočky na Horním Kosově, ta ale na svém místě zůstane.

O různých rošádách s jihlavskými pobočkami České pošty bylo možné se seznámit zejména na jihlavských sociálních sítích, ověřené informace od zdroje však dlouho k mání nebyly. V odpovědi na redakční dotaz Jihlavské Drbny však Česká pošta potvrdila to, už nějakou dobou cloumá emocemi mnohých jihlavských obyvatel. A to fakt, že od listopadu již nadále nebudou v provozu pobočky v Erbenově a Březinově ulici.

„Od listopadu 2021 dojde ke změně, která spočívá ve sloučení pobočky Jihlava 6 (ul. Březinova) a Jihlava 4 (ul. Erbenova). Pobočka Jihlava 4 se přesune z ulice Erbenova do nových prostor v obchodním centru Aventin,“ potvrdil Ivo Vysoudil, specialista na komunikaci v České poště.

Nově vzniklá pobočka v Aventinu bude patřit nejmodernějším a ke špičkově vybaveným poštám v celé ČR. Zákazníkům má poskytnout moderní a pohodlné zázemí ve zcela novém designu, nabídne nejmodernější koncept obsluhy zákazníka. Dle Vysoudila lze považovat novou pobočku v Aventinu jako druhou hlavní v Jihlavě, veřejnosti bude totiž dostupná i o víkendu.

Připravovanými změnami bude mít Jihlava jako první město v pobočkové síti jižní Morava Změny se částečně dotýkají pobočky Jihlava 5 (ul. S. K. Neumanna). Místo této pošty vznikne v této lokalitě služba Pošta Partner Jihlava 5 a poštovní služby budou v této lokalitě nadále dostupné v plném rozsahu.

Cílový stav poboček v Jihlavě bude tedy 4 pobočky České pošty (Jihlava 1, Jihlava 2, Jihlava 3, Jihlava 4), jedna pobočka Pošty Partner Jihlava 5. V konečném stavu tedy ve městě Jihlava ubyde pouze jedna pobočka. Dle České pošty tak bude mít Jihlava v novém stavu srovnatelnou hustotu poboček, jako v jiných městech a to i s větším počtem obyvatel.

Česká pošta mění strategii, město nemá možnost do ní mluvit

Česká pošta si od těchto kroků klade zkvalitnit poštovní služby a doručování ve městě. „Dochází také ke sledování vytíženosti jednotlivých poboček a k vyhodnocování ekonomické výhodnosti jejich provozu. Státní podnik se v tomto směru musí chovat stejně zodpovědně, ne-li zodpovědněji, jako ostatní firmy. V Jihlavě proto Česká pošta plánuje změny v rozmístění poboček pošt ve městě, jejich velikosti a zvýšení jejich časové dostupnosti,“ vysvětluje Vysoudil.

„Město nemá možnosti do rozhodnutí České pošty zasahovat,“ uvedla primátorka Karolína Koubová. Pošta ale podle ní poskytuje veřejnou službu a měla by veřejnosti důkladně vysvětlovat svoje záměry a postoje. „Nezbývá nám než věřit, že všechny záměry státního podniku opravdu povedou ke zlepšení služeb pro klienty. Ovlivňovat strategii České pošty ani její manažerská rozhodnutí ale bohužel není v naší kompetenci,“ doplnila primátorka krajského města s tím, že vedení podniku by mělo zareagovat na negativní ohlasy veřejnosti a důkladně o svých záměrech obyvatele města informovat.

Česká pošta v poslední době upřednostňuje vznik velkých poboček, aby zpřístupnila služby občanům ve večerních hodinách, o víkendech. Zejména tedy poštovní, bankovní a pojišťovací služby, dále služby CzechPointu a zrychlený výdej balíku (Balíkovnu). Aby bylo možné vybudovat velkou pobočku takového rozsahu, dochází ke sloučení menších a také ekonomicky nehospodárných provozů do většího celku.

„Od změn očekáváme mírné odlehčení vytíženosti pošty Jihlava 1 (hlavní pošty) o klienty, kteří si vyzvedávají zásilky, a naopak očekáváme nárůst klientů využívajících peněžní, bankovní a pojišťovací služby. Na pobočce Jihlava 1 bude nadále optimalizován počet otevřených přepážek dle návštěvnosti pošty tak, aby se co nejvíce zkrátila čekací doba klientů,“ slibuji změny k lepšímu Ivo Vysoudil.

V rámci zamýšlených změn dojde také k decentralizaci PSČ. Znamená to, že pro celé město a příměstské části nebude jen jedno PSČ, naopak příměstské oblasti budou mít své vlastní. To má vést ke zrychlení doručení zásilek. „Dnes jsou automaticky ukládány zásilky na poště Jihlava 1, která je kvůli tomu přetížená,“ je si vědom Vysoudil.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto firmy.cz

Štítky Česká pošta, pobočky, Aventin, zavření, stěhování, Jihlava, Stanislav Kostka Neumann, Karolína Koubová, Drbna.cz, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potvrzeno, pošta zavře dvě jihlavské pobočky. Nová v Aventinu bude jednou z nejmodernějších, tvrdí vedení podniku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.