Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na Vysočině chce poslat peníze jižní Moravě kraj i obce, svolají kvůli tomu zastupitelstva

Na Vysočině chystají finanční pomoc jižní Moravě poničené bouří a tornádem kraj i obce. Někde se kvůli tomu mimořádně sejdou zastupitelstva. Kraj chce darovat Jihomoravskému kraji deset milionů korun. Havlíčkobrodští zastupitelé se předběžně dohodli, že ve prospěch postižených obcí uvolní milion korun, což je částka odpovídající odměně za vítězství Havlíčkova Brodu v soutěži Historické město 2020.

Krajské zastupitelstvo Vysočiny bude schvalovat dar na jednání svolaném na 5. července. "O konkrétním využití daru si následně rozhodne přímo Jihomoravský kraj podle situace a svých aktuálních potřeb," uvedl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO) v tiskové zprávě.

V noci a hned ráno vyjeli pomáhat do postižených obcí krajští hasiči a záchranáři. Vysočina už také Jihomoravskému kraji nabídla 50 volných lůžek v domově pro seniory v Křižanově na Žďársku nebo i přesun volných lůžek jinam. "Obracejí se na nás i starostky a starostové našich obcí, kteří jsou připraveni a chtějí také pomoci," uvedl Schrek. Případné aktivity doporučil předem konzultovat s krizovým štábem Jihomoravského kraje.

Havlíčkův Brod musí použít výhru za první místo v soutěži na další péči o kulturní dědictví. Zastupitelé města se předběžně dohodli na tom, že stejnou částku na jižní Moravu pošlou ze svého rozpočtu. "Já jsem obvolal všechny předsedy klubů a požádal jsem je, aby ještě obvolali další, abych měl jistotu, že všech 25 zastupitelů je pro," řekl havlíčkobrodský starosta Jan Tecl (ODS). Předpokládá, že se zastupitelstvo sejde co nejdřív kvůli potvrzení daru.

Rada města Humpolce uvolnila na pomoc postiženým jihomoravským obcím 50.000 korun, což je nejvyšší částka, o níž může sama rozhodnout. "Zároveň vyšleme šesti- až osmičlennou posádku humpoleckých dobrovolných hasičů s potřebnou technikou přímo na místo neštěstí," uvedl starosta Karel Kratochvíl (ODS).

Zastupitelům Jihlavy předloží primátorka Karolína Koubová (Fórum Jihlava) příští týden v úterý návrh na poskytnutí 100 tisíc korun obcím na Hodonínsku. Jihlavský útulek pro opuštěná zvířata podle radnice nabídne pomoc poničenému útulku v Hodoníně, i formou převzetí zvířat. Město je také připravené uspořádat sbírku materiální pomoci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Hustopeče

Štítky ČR, správa, počasí, neštěstí, Vysočina, Jihomoravský, Jihomoravský kraj, Kraj Vysočina, Havlíčkův Brod, ODS, Vítězslav Schrek, Jihlava, Karel Kratochvíl, Jan Tecl, Karolína Koubová, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině chce poslat peníze jižní Moravě kraj i obce, svolají kvůli tomu zastupitelstva | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.