Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kostel sv. Jakuba zachvátil požár, naštěstí jen cvičný. Hasiči prověřovací cvičení zvládli precizně

Požár kostela sv. Jakuba, naštěstí jen cvičný, řešily ve středu odpoledne na tři desítky hasičů. Základem prověřovacího cvičení hasičských jednotek města Jihlavy bylo dovést vodu z řeky Jihlávky přes lesopark Malý Heulos až k samotnému kostelu.

Pododné cvičení se pořádá každých pět let. Podílí se na něm jednotky požární ochrany zřizované statutárním městem Jihlava, konkrétně hasiči z Bedřichova, Pístova, Zborné a Heroltic. Hlavním záměrem cvičení je zjistit připravenost členů Jednotek sboru dobrovolných hasičů Jihlava (dále JSDH).

Kostel svatého Jakuba naposledy hořel v roce 1948, kdy začala hořet střecha kvůli nepozornosti stavebního dělníka. Dle kroniky Sboru dobrovolných hasičů dělník benzínovou pájkou opravoval okapy a od pájky a její náplně chytly prkna a krovy pod krytinou. Na místo tehdy dorazil jihlavský sbor dobrovolných hasičů, ale jejich stříkačka nebyla schopna do této výšky úspěšně zasáhnout, proto byl povolán mechanický žebřík, po němž byla hadice vedena, a požár byl úspěšně zdolán.

„Cvičení hodnotím velice kladně, jednak ze strany velitelů jednotek, kteří zvládli taktické nasazení ve složitém terénu a jednak ze strany osobního nasazení všech zúčastněných hasičů a jejich svědomitou péčí o svěřenou techniku. Ověřený způsob dodávky vody bude moci být využit při ostrém zásahu,“ uvedl velitel jednotky Jihlava Marek Zemín.

Místo kolem kostela sv. Jakuba bylo využito hlavně kvůli prostoru, který poskytuje Jakubské náměstí pro pohyb techniky. Hasiči pracovali se dvěma způsoby využití dálkové dopravy vody, jednak při zásahu na likvidaci požáru samotného kostela a jeho okolí a jednak pro zřízení čerpacího stanoviště pro kyvadlovou dopravu vody cisternami, při zásahu v kterémkoli místě v historické části města.

Celkem bylo možné pozorovat koordinovanou práci téměř třiceti hasičů. U cvičení byli přítomni také strážníci Městské policie Jihlava, kteří dohlíželi na bezpečný průjezd požárních jednotek a zajišťovali bezpečnost při provozu na cyklostezce v místě zásahu.

„Cílem cvičení je seznámit cvičící s orientací v prostředí, nástupními plochami, s přístupem k vodnímu zdroji a s postupem při dálkové dopravě vody terénem s velkým převýšením. Dále ověřit rádiovou komunikaci mezi jednotlivými jednotkami a činnosti velitele zásahu a jeho součinnost s veliteli zasahujících jednotek,“ doplnil Marek Zemín.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Jihlava

Štítky kostel sv. Jakuba, Jihlava, požár, hasiči, cvičení, kostel, sbor dobrovolných hasičů, Jihlávka, doprava, Bedřichov, Heroltice, Pístov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel sv. Jakuba zachvátil požár, naštěstí jen cvičný. Hasiči prověřovací cvičení zvládli precizně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.