Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kubík z Polné trpí atrofií mozku. Jeho narozením začal náš nový život plný strachu, říká maminka Lenka

Lenka a Lukáš z Polné na Jihlavsku vychovávají dvě děti – pětiletou Julinku a téměř tříletého Kubíka. Ten se ale od svého narození potýká s velkými zdravotními problémy. Byla mu totiž diagnostikovaná atrofie mozku – úbytek mozkové hmoty. Právě tato nemoc Kubíkovi způsobila kombinované postižení.

Kubíkova maminka Lenka rodila náhle ve 32. týdnu těhotenství císařským řezem. Na větu, kterou slyšela, když se probudila po narkóze, nikdy nezapomene: „První, co mi řekli, bylo: ‚Vašeho syna převážíme do Brna, tam má větší šanci na přežití.‘ Tímto momentem začal náš nový život, prvně plný strachu, zda bude Kubík žít, následně plný neustálého boje o synův lepší a důstojnější život,“ popisuje Lenka chvíle, kdy se dověděla, že Kubík není zcela zdravý.

Kubík s rodiči a sestřičkou Julinkou 

Následně byla Kubíkovi diagnostikována atrofie mozku, která způsobila dětskou mozkovou obrnu a související opoždění ve fyzickém i mentálním vývoji, celkové neprospívání a afektivní záchvaty.

Prospěšná Vojtova metoda 

„Kubíkovi budou už tři roky, kvůli své diagnóze však silně zaostává za svými vrstevníky. Bohužel zatím sám nechodí, neumí mluvit a je stále na plenách,“ vysvětluje Lenka nesnáze, se kterými se Kubík potýká. Lehké pokroky ale dělat začíná. „I když tak nějak po svém, začíná pomalu lézt po čtyřech a zvládl postupně pár krůčků s oporou – buď naší, chodítka nebo okolo nábytku. Zjistili jsme ale, že ve stoji nemá správné postavení chodidel, tak intenzivně cvičíme Vojtovu metodu,“ dodává.

Tím, že Kubík intenzivně rehabilituje, tak se ve vývoji posouvá dopředu. Proto se rodiče Kubíkovi snaží tolik prospěšné rehabilitace dopřát v co největší míře. „Chodíme k různým specialistům, na hipoterapii, na podzim pojedeme přes pojišťovnu na měsíční pobyt do lázní a teď, v květnu, na pobyt hrazený námi,“ uvádí Kubíkova maminka. V září pak Kubík nastoupí do montessori školky. To vše je v kombinaci s náročnou péči o Kubíka nákladné. Proto rodině začali pomáhat i Dobří andělé.

„Příspěvky od Dobrých andělů využíváme na doplatky léků, zaplacení soukromých lázní, rehabilitací či nákupu nutridrinků. Ty Kubík pořád potřebuje, přestože už zvládá jíst i klasickou stravu. Stále totiž málo přibývá na váze. Díky podpoře Dobrých andělů jsme také minulý rok pořídili nosicí krosnu a letos polohovací sedačku na kolo. Celá rodina milujeme výlety do přírody a nyní je budeme moci konečně absolvovat všichni,“ dodává maminka Lenka.

Pokud byste se chtěli stát Dobrými anděly i vy a začít pomáhat rodinám s podobně těžkým osudem jako má malý Kubík a jeho rodina, je to jednoduché. Stačí se zaregistrovat na www.dobryandel.cz, nastavit trvalý příkaz a přispívat částkou, kterou si sami zvolíte. Nadace Dobrý anděl odevzdá rodinám veškeré vaše příspěvky do posledního haléře.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nadace Dobrý anděl

Štítky atrofie, mozek, nemoc, Jakub, Polná, Dobrý anděl, nadace, rodina, okres Jihlava, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kubík z Polné trpí atrofií mozku. Jeho narozením začal náš nový život plný strachu, říká maminka Lenka | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.