Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Základní školy jsou na návrat žáků druhého stupně připravené, testů mají na dva týdny

Základní školy na Vysočině přivítaly rozhodnutí vlády, že se od 10. května k prezenční výuce rotačně vrátí i druhý stupeň. Zásobu antigenních testů mají asi na dva týdny. Možnost použití PCR testů, na které by stát přispíval, budou zřizovatelé zvažovat. Někteří to ale vnímají jako snahu sejmout odpovědnost za testování ze státu.

Krajská Jihlava použití PCR testů, především neinvazivních, podporuje. Má i nabídky firem, které by to byly schopny zajistit a děti by testovaly. „Nelíbí se nám ale, že stát svoje povinnosti a nedotažené úkoly opět přesměrovává na obce nebo dokonce na školy, které na to už vůbec nemají kapacity," řekla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava).

Testy by podle ní Jihlavu vyšly asi na čtyři miliony korun měsíčně, organizovat nákupy by bylo obtížné, zejména pro samotné školy. „To není možné ani z technických důvodů. Školy na to už vůbec nemají kapacity, čas ani schopnosti. Neinvazivní PCR testy by měl zajistit stát a zaplatit je prostřednictvím zdravotních pojišťoven. Město Jihlava si rovněž neumí představit, že by to mělo platit už od pondělí 10. května, když to ministr bez bližších podrobností slíbí až ve čtvrtek 6. května,“ řekla Koubová.

"Máme samozřejmě zájem na tom, aby šli žáci co nejdřív do škol. A musíme to zanalyzovat, jaké jsou ceny PCR testů na trhu. Ale samozřejmě za tím vidím to, že se to (testování) ministerstvo snaží přenést na obce," řekl starosta Havlíčkova Brodu a senátor Jan Tecl (ODS).

Podle starosty Třebíče Pavla Pacala (Pro Třebíč) je na nabízeném příspěvku pro školy nevýhodné až zpětné vyplácení příspěvku. "Když si uvědomíme, jakou prodlevu má stát směrem k různým organizacím, ať už jsou to různé podpůrné covidové programy, odměny zdravotníkům v nemocnicích, tak mám trošku obavu, jestli to nebude příliš finančně zatěžující pro školy, aby do něčeho vkládaly peníze a pak čekaly půl roku, možná rok, až jim to stát zaplatí," řekl Pacal. Nakupování testů by také podle něho zbytečně navyšovalo administrativu škol.

Základní škola v Křížové ulici v Jihlavě si plán návratu dětí z druhého stupně připravila už ve středu. Nastoupí vždy část konkrétního ročníku, řekla ředitelka školy Jana Nováková Hotařová. "Jsme připravení, teď ještě dolaďujeme nějaké maličkosti," řekla ředitelka. Škola má 314 žáků, ve druhém stupni je 149 z nich.

Antigenních tesů má nyní škola dost na testování v příštím týdnu a na pondělní testování v týdnu následujícím. Děti v nižším stupni se testují jednou týdně, druhý stupeň se bude testovat dvakrát za týden. O nákupu PCR testů se bude škola rozhodovat až po dohodě se zřizovatelem. "Zatím je to nová informace, nejdřív si nad tím musíme sednout a probrat to se zřizovatelem. Zatím na to ale nepřejdeme, máme antigenní testy a doufám, že nám ministerstvo další dodá," řekla ředitelka.

Podle informací Kraje Vysočina bylo v kraji k 30. září 2020 v základních školách 25 929 žáků na první stupni a 19 633 žáků na druhém stupni. Většinu základních škol v kraji zřizují obce.

Vysočina patřila spolu s Jihočeským a Zlínským krajem k regionům, kde se kvůli epidemické situaci otevření druhých stupňů základních školo týden oddálilo.

vrk kš

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, školy, koronavirus, Vysočina, testování, základní škola, Jihlava, PCR Test, Kraj Vysočina, Karolína Koubová, Pavel Pacal, Jana Nováková, Jan Tecl, Třebíč, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní školy jsou na návrat žáků druhého stupně připravené, testů mají na dva týdny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.