Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stoletá lípa ve Žďáru nad Sázavou má jít k zemi, město ji kvůli petici občanů nechá ještě prověřit

Radnice ve Žďáru nad Sázavou dnes nechala tomografem posoudit přibližně stoletou lípu na sídlišti Libušín. Podle předchozích odborných posouzení je strom ve špatném stavu a měl by se pokácet z bezpečnostních důvodů. Přes zimu se podle nich zhoršila prasklina kmene v místě větvení. Lidem z okolí se ale rozhodnutí nelíbí, petici proti kácení jich podepsalo okolo 180. Výsledky dnešního měření se lidé dozví v pondělí.

„Protože záměr na odstranění lípy vyvolává emoce, rozhodlo se město nechat prověřit míru vnitřního poškození kmene podrobněji,“ říká žďárský starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Podotkl, že ve Žďáru nad Sázavou rostou tisíce stromů. „Jsme jedno z nejzelenějších měst. Nicméně chápeme, že v případě tohoto stromu je potřeba tohoto speciálního přístupu." Posouzení stromu tomografem podle něj bude stát do 15 tisíc korun.

Lípa rostla poblíž řeky Sázavy dřív, než kolem ní byly postavené vysoké panelové domy, radnice odhadla stáří stromu na sto let. Podle dnešního měření jde o strom vysoký asi 19 metrů s obvodem kmene 325 centimetrů. Podle místních lidí se strom podařilo uchránit před kácením i před mnoha lety.

Arboristé dnes několik hodin prověřovali kmen lípy akustickým tomografem. Postupně po jeho obvodu rozmisťovali deset sond a pak na ně klepali ocelovým kladívkem. Poklepávaná sonda funguje jako vysílač a ostatních devět jako přijímače. „Jelikož dřevo je výborný přenašeč zvuku, tak pakliže je tam nějaký defekt, musí to ten zvuk obejít, tím se jeho rychlost zpomaluje. Zobrazí se nám to v počítači," popsal arborista Daniel Stach.

Z měření by mělo vyplynout, do jaké míry ohrožuje dutina stabilitu lípy a jak je zasažená hnilobou způsobenou houbami. Podle arboristy se dřív dutiny stromů zastřešovaly, ale už se zjistilo, že to naopak ještě pomáhá růstu hub. Výsledky dnešního měření se lidé dozví na on-line setkání, které radnice pořádá v pondělí od 16 hodin.

Město letos také obnovuje zeleň ve 12 ulicích. Kácení se týká 113 nemocných nebo poškozených stromů, vysázeno bude 384 dřevin. Jde o dotovaný projekt za 4,8 milionu korun. Podle starosty takové zásahy vyvolávají různé reakce. Část lidí chce kácet, část nechce. Někteří zase nechtějí mít blízko domu novou výsadbu, kvůli listí, stínu, pylu atd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto zdarskypruvodce.cz

Štítky ČR, příroda, správa, Žďár nad Sázavou, strom, lípa, kmen, petice, Libušín, Martin Mrkos, Daniel Stach, Sázava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stoletá lípa ve Žďáru nad Sázavou má jít k zemi, město ji kvůli petici občanů nechá ještě prověřit | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.