Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O půlnoci končí sbírka na zpěváka Davida Stypku. Příspěvky rodině pomohou s hypotékou

V noci ze soboty na neděli 10. ledna řadu lidí zaskočila smutná zpráva. V pouhých 41 letech zemřel český zpěvák a také skladatel David Stypka, manžel a táta tří dětí. Podlehl těžké a dlouhé nemoci, se kterou statečně bojoval.

David Stypka se svojí kapelou Bandjeez musel kvůli své nemoci a omezením spojených s pandemií covid-19 zrušit naprostou většinu svých koncertů v roce 2020. I z těchto důvodů se ocitl s rodinou v kritické finanční situaci. Krátce po jeho úmrtí byla proto zřízena veřejná sbírka, která má pomoci Davidově přítelkyni a jejich třem malým dětem. Podle organizátorky sbírky Štěpánky Batíkové příspěvky půjdou na částečné zaplacení hypotéky a na další nezbytné rodinný výdaje.

David Stypka (21. července 1979 Frýdek-Místek – 10. ledna 2021) byl český zpěvák a skladatel známý svým vystupováním v kapele David Stypka a Bandjeez, držitel Anděla za rok 2017.  Na lokální hudební scéně se pohyboval od poloviny 90. let v kapelách MGH a Najzar. Po útlumu kapely Najzar začal roku 2009 vytvářet tzv. wake-up songy, tj. písně napsané a nahrané ihned po probuzení. Na základě těchto písní vznikla o dva roky později kapela David Stypka a Bandjeez, často měnící obsazení. Pocházel z Dobré u Frýdku-Místku.

Po vystudování gymnázia ve Frýdku byl novinářem v regionálním tisku, zkoušel i obchod se svíčkami a prodej na festivalech. Po letech novinářské práce se stal grafikem a sazečem. David Stypka v létě 2019 onemocněl rakovinou slinivky břišní, na kterou s komplikacemi spojenými s nákazou covidem-19 dne 10. ledna 2021 zemřel. 

Veřejná sbírka končí dnes o půlnoci a v současné době se do ní zapojilo přes 7 tisíc dárců a vybralo se téměř 4,5 milionu korun, přičemž původním cílem byla poněkud skromnější částka  – milion korun.

Vzpomínka na skvělého kamaráda

Lednové úmrtí Davida Stypky otřáslo řadou jeho kolegů. Svou vzpomínku přidal třeba jeho dobrý kamarád a zpěvák kapely Mirai Mirai Navrátil. 

„Odešel nám dnes v noci kamarád. Jeden z největších. Člověk, který mě inspiroval od mých 14 a byl vzorem ve smyslu přirozené autority, charismatu, autorství, který mě učil psát, sám se podílel na spoustě našich skladeb. Který mi svým géniem, intelektem a vtipem dával pocit kdykoliv jsme spolu v začátcích přejeli hranice Frýdku, že i když je Praha pro kluky z Frýdku a priori cizí svět, najednou tam člověk vedle Davida patřil. Měl jsem s Tebou pocit, že Frýdek pod Tvou skrytou záštitou dobývá republiku. Zažili jsme si hodně, ale zatraceně málo vzhledem k tomu, co nás ještě čekalo. Mrzí mě, že jsme se týden zpátky neobjali z opatrnosti kvůli covidu. Nesl jsem Ti knížku a pár drobností. Řekl jsi mi: Děkuji Ti moc kamaráde, trochu smutně jako bys tušil, ale s nadějí. A to já Ti děkuji moc, kamaráde. Jsem Tvým dlužníkem. Měj se tam nahoře pěkně. Odešel jsi zatraceně brzo a trhá mi to srdce." 

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook David Stypka & Bandjeez

Štítky David Stypka, úmrtí, sbírka, hudební skupina, COVID-19, Frýdek, hypoteční úvěr, rodina, Frýdek-Místek, nemoc, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O půlnoci končí sbírka na zpěváka Davida Stypku. Příspěvky rodině pomohou s hypotékou | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.