Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na hendikepované bratry tvrdě dopadl covid. Nyní hledají pomoc

Na hendikepované bratry Dostálovy z Prostějova tvrdě dopadl covid. Jejich maminka kvůli nákaze skončila v nemocnici a o Davida a Iva, kteří jsou od narození na vozíku kvůli spinální svalové atrofii, se nemá kdo starat. Se svým příběhem se nyní svěřili na sociálních sítích, kde hledají pomoc.

"Ještě tak před měsícem by mě vůbec nenapadlo, že tenhle příběh budu teď psát. Všechno se to začalo před více jak 37 roky, ale vše podstatné se vlastně smrsklo do posledních tří týdnů," začíná své vyprávění David Dostál

Bratry zasáhlo zákeřné onemocnění covid-19. A dostalo je úplně na kolena. Jejich matku musela odvézt záchranka a již třetí týden leží na plicní ventilaci v umělém spánku. Šance na uzdravení má, ale lékaři synům sdělili, že se mají připravit na nejhorší. I když oba věří, že se jejich maminka vrátí domů, bude to i tak běh na dlouhou trať.

"My s bráchou však vůbec nevíme, kdo se o nás teď postará. Oba dva jsme od narození na vozíku. Máme spinální svalovou atrofii, takže celý život to byli rodiče, kteří nám dávali nejlepší péči. Po smrti taťky v roce 2007 zůstala na vše mamka sama," popisuje těžký životní osud David.

Pomáhali babička i dědeček, rodina, kamarádi a také teta Hana zvaná Džefi. "I tak ale byla veškerá zodpovědnost pouze na mamince a se vším si musela poradit. Aby toho nebylo málo, tak před třemi roky musela na částečnou amputaci pravé nohy," vysvětluje David.

Dum spiro spero – Dokud dýchám, doufám

"Tenhle boj je ale nejtěžší a my ho nechceme vzdát! Zvládli jsme s bráchou i covid, i když to byla dřina a pořád ještě cítím únavu. Po celou dobu nemoci byl se mnou a s bráchou doma náš dlouholetý kamarád Tom, který se o nás staral 24 hodin. Je to skutečný přítel, který by nás s bráchou nikdy nenechal ve štychu. Není ale možné a hlavně by nebylo fér, aby dál neměl svůj život," uvědomují si bratři Dostálovi.

Proto nyní společně hledají člověka, kterému by nevadily noční služby zahrnující pomoc lidem na vozíčku.

"Jsme úplně normální dva bráchové, kteří mají o 4 kolečka víc a pouze nefungující svaly. Máme záliby, aktivity a celý život se snažíme žít na maximum. Když najdeme někoho, kdo nám s tím pomůže i nadále, tak vyhrajeme další a rozhodně ten nejtěžší boj. Děkujeme, buďte zdraví a mějte se rádi," vzkazují David a Ivo Dostálovi, kteří se řídí heslem Dum spiro spero – Dokud dýchám, doufám.

Jejich příběh na sociálních sítích vzbudil obrovský ohlas a od pondělka už má tisíce sdílení. "Davčo zdravíme, držíme mamce i vám palce. Věřím, že bude v pořádku a najdete osobu, kterou potřebujete," vzkázala za stovky hlasů podpory například Petra Horáková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto David Dostál / Facebook

Štítky hendikep, bratři, koronavirus, pomoc, sociální sítě, COVID-19, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hendikepované bratry tvrdě dopadl covid. Nyní hledají pomoc | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.