Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jarní práce zemědělců ohrožují čejky chocholaté. Do záchrany se mohou zapojit i lidé z Vysočiny

Také v tomto roce se ochránci přírody z České společnosti ornitologické a Záchranné stanice Pavlov chystají na Vysočině pomoci čejkám chocholatým, které ohrožují hlavně jarní práce zemědělců.

Za posledních čtyřicet let se totiž populace čejky chocholaté, obyvatele našich polí, který hnízdí na zemi a jehož hnízda jsou velmi nenápadná, snížila o téměř 90 %. Jejich ochranu může podpořit každý – stačí výskyt čejek zadat do databáze na webu

„Čejka se do české krajiny začíná vracet v závěru února a už v březnu hnízdí. Malé důlky se čtyřmi vejci zbarvenými jako okolní půda tak ohrožují hospodáři jarními pracemi – přípravou půdy k setí, setím jařin, na loukách pak vláčením nebo válcováním,“ přibližuje situaci Petra Hulvová ze záchranné Stanice Pavlov.

Je třeba dohledat téměř neviditelná hnízda

Stejně jako v minulých letech se pracovníci vysočinské pobočky České společnosti ornitologické ve spolupráci s kolegy ze záchranné Stanice Pavlov za podpory grantu Českého svazu ochránců přírody rozhodli podat pomocnou ruku. „Úkol je to vždy značně nesnadný, protože je potřeba téměř neviditelná hnízda dohledat, označit a následně se spojit se zemědělci, kteří na daném místě hospodaří, a informovat je o výskytu hnízd a jejich umístění,“ vysvětlila Petra Hulvová s tím, že vloni se takto, a to i vstřícností zemědělců, podařilo zajistit ochranu 53 hnízdícím párům v 23 lokalitách.

Hnízdo čejky chocholaté se čtyřmi vajíčky. Jen málokdo by si všiml, že se v malém důlku v půdě něco ukrývá

Z aktivit nakonec vzešla také odborná studie s názvem Ochrana hnízd čejky chocholaté v Kraji Vysočina 2020. Ta dokládá a vyvozuje, že bez dohledání a zajištění konkrétní ochrany by výsledkem jarních pracích na polích a loukách bylo až 70 % zničených hnízd čejky chocholaté. Přitom bezmála dvě třetiny hnízd by byly zničeny na orné půdě a přes 20 % na loukách při vláčení.

Pokud se chcete i vy na okamžik proměnit v ochránce zvířat, spojte procházky přírodou s ptačím pozorováním. Když přítomnost čejky na některém z míst objevíte, zadejte informace do databáze na webu. Podobně mohou spolupracovat také zemědělci, právě ti jsou totiž na polích a loukách jako doma.

Hlasité naříkavé „cííí-wik"

Odborníci s databází pracují, místo navštíví a hnízda se pokusí dohledat, spojit se s majiteli pozemků a domluvit se na ochraně čejek. Bystrým sledovatelům pak bude odměnou skutečná letecká akrobacie s kotrmelci a lopingy ve vzduchu, která je pro tohoto elegantního ptáka s černou chocholkou typická stejně jako jeho hlasité naříkavé „cííí-wik".

S podobnou situací se potýkají také další druhy polních ptáků, jako jsou skřivani, lindušky nebo koroptve, ohrožená jsou i mláďata zajíců.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Petra Hulvová, Václav Hlaváč

Štítky čejka, hnízdo, ohrožení, pole, zemědělci, pomoc, Pavlov, Kraj Vysočina, louka, databáze, půda, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní práce zemědělců ohrožují čejky chocholaté. Do záchrany se mohou zapojit i lidé z Vysočiny | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.