Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vypouštění zvířat ze stanice Pavlov zpomalil návrat zimy. Zpět je už třeba kalous a krkavec

Vypouštění uzdravených zvířat ze stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku přerušil březnový návrat zimy s mrazem a sněhem. Vzhledem k tomu, že se počasí začíná zlepšovat, mohli už ochránci vrátit do přírody mladého krkavce velkého, kalouse ušatého a dva krahujce. Na vypuštění ještě ve stanici čeká několik káňat, pak přijdou na řadu ježci a netopýři, řekl ředitel stanice Zbyšek Karafiát.

Stanice se stará o zraněná volně žijící zvířata. Pokud je to možné, po uzdravení je pracovníci zase pouštějí. Letos už vypustili třeba sojky a hrdličky, a když se k jaru zlepšilo počasí i káňata a poštolky. „Další vypouštění jsme zrušili, protože se začalo ochlazovat a sněžit," řekl Zbyšek Karafiát.

Stanici mohlo opustit už i loňské mládě krkavce, jemuž v Pavlově vyléčili zranění způsobená broky. Postřelil ho asi pytlák. Lidé našli zraněného krkavce u vsi Bohdaneč poblíž Ledče nad Sázavou. „Měl roztříštěnou křídelní kost a ošklivý zánět na noze," uvedl Karafiát. Krkavci velcí jsou chránění zákonem.

Obecně prospěšná společnost Stanice Pavlov vznikla proto, aby zajistila další činnost Stanice ochrany fauny v Pavlově založené v roce 1989 a provozované do konce roku 2009 Agenturou ochrany přírody a krajiny ČR. Stanice přijímá zvířata z celého kraje, zaměřuje se i na výzkum a ochranu některých ohrožených druhů.

Sám se o sebe znovu dokáže postarat také kalous ušatý, kterého srazilo auto u Slaviček na Třebíčsku. Nemohl hýbat nohama. Pokud mají dravci sražení autem přerušenou páteř, uhynou. Když mají štěstí, mají podle Karafiáta jen otok páteře, který se postupně vstřebá. „U kalouse to trvalo docela dlouho, ale podařilo se, že začal fungovat normálně," řekl. Krahujci měli zranění způsobená nějakým nárazem.

Ve stanici Pavlov je teď přes 200 zvířat. Běžně jich tam bývá okolo 150, přes zimu počty stoupají. Podle Karafiáta bylo znát, že minulá zima byla studenější a že déle ležel sníh, do stanice se dostávali vyhladovělí a zranění dravci. Mezi poslední přírůstky patří dva týdny stará liščata nalezená na Třebíčsku.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Záchranná stanice Pavlov / Facebook

Štítky příroda, záchrana, Havlíčkobrodsko, zvířata, Pavlov, okres Havlíčkův Brod, okres Třebíč, Česko, Bohdaneč, Ledeč nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypouštění zvířat ze stanice Pavlov zpomalil návrat zimy. Zpět je už třeba kalous a krkavec | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.