Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začalo štěpkování 21 tun vánočních stromků. Z nich vytvořený kompost bude také k prodeji

Služby města Jihlavy zahájily v úterý ráno hodin štěpkování použitých vánočních stromků. Na kompostárnu v Henčově proběhl svoz stromečků během měsíce ledna a začátku února. Tento vyzrálý a velmi kvalitní kompost bude i k prodeji veřejnosti.

Letos bylo svezeno na kompostárnu 21 tun použitých vánočních stromků. Podle nárůstu počtu svezených stromků to vypadá, že občané upouštějí od umělých stromků a vracejí se zpátky k přírodnímu symbolu vánoc. Zaměstnanci SMJ skládky budou vánoční stromky postupně štěpkovat na speciálním stroji a ukládat na kompostárnu.

Rozdrcený biologicky rozložitelný odpad poslouží jako základ do nově vznikajícího kompostu. SMJ používají kompost i při rekultivaci skládky. Také se s ním přihnojuje a udržuje veřejná zeleň. Vzhledem k tomu, že vyprodukovaný kompost je velmi kvalitní, tak ho lze používat na hnojení zahrádek i záhonů.

Kompost si mohou zakoupit firmy i fyzické osoby. „Momentálně máme na kompostárně v Henčově u Jihlavy uloženo zhruba 500 tun tohoto biologického materiálu. Založeného nového kompostu je zhruba 800 tun a v jarních měsících už by měl být také vyzrálý. Cena prodeje je 500 korun bez DPH za 1 tunu. Při větším odběru lze domluvit množstevní slevy,“ informuje tiskový mluvčí SMJ Martin Málek.

Ohodnoť článek

Foto enviweb.cz | Zdroj Služby města Jihlavy

Štítky štěpkování, Služby města Jihlavy, kompost, vánoční stromek, Jihlava, Henčov, Vánoce, Martin Málek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo štěpkování 21 tun vánočních stromků. Z nich vytvořený kompost bude také k prodeji | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.