Nepříliš uspokojivý výsledek přinesl rozbor paštiky z jednoho z českých Kauflandů. Zatímco etiketa uváděla obsah dohromady 76 procent masa, laboratorní rozbor ukázal hodnotu zhruba o šestnáct procent nižší. Údaj na obalu tak byl pro spotřebitele klamavý a zavádějící. Případem se už zabývá Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Testovaná šarže paštiky byla vyrobena v Polsku a její minimální trvanlivost je do 4. května 2023. „Inspektoři prodejci nařídili neprodlené stažení závadné šarže ze všech poboček a zároveň prodejci nařídili, aby nechal u pěti následujících šarží předmětné potraviny na vlastní náklady provést v akreditované laboratoři rozbor, který prokáže, že potraviny nebudou klamavě označeny v parametru obsah masa,“ doplnil mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.
Výrobce na obalu paštiky uváděl sedmdesátiprocentní podíl vepřového masa a šest procent strojně odděleného kuřecího masa. Laboratorní rozbor ale v paštice potvrdil obsah masa pouze v hodnotě 59,6 procent.
„S kontrolovanou osobou zahájí inspekce správní řízení o uložení pokuty,“ uzavřel Kopřiva.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.