Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Více než viru se Češi obávají poklesu životní úrovně, ukázal průzkum

Češi se v době pandemie nejvíce obávají nedostatku financí, vyplývá to z průzkumu Slavia pojišťovny. Největší strach mají dotázaní ze zdražování potravin. Naopak strach o vlastní zdraví v souvislosti s covid-19 skončil až na posledních příčkách.

Průzkum Čechů ohledně obav a rizik v následujících dvanácti měsících si nechala vypracovat Slavia pojišťovna od agentury NMS Market Research. Do průzkumu se zapojilo 1022 respondentů starších 18 let.

Nejvíce se lidé podle výsledků průzkumu obávají zdražování potravin a výpadku příjmů, z toho má obavu 79 procent dotázaných. Naopak obavy o zdraví se umístily až u spodní hranice, strach z nemoci covid-19 nebo zhoršení svého zdravotního stavu má necelá polovina Čechů. Větší starosti dotazovaným dělá spíš panika kolem koronaviru (66 procent) a omezování kontaktů s blízkými (63 procent).

V souvislosti s finanční situací mají lidé velké obavy z poklesu životní úrovně (61 procent), snížení příjmu (57 procent), ale také z nutnosti být v karanténě (56 procent). Ztráty zaměstnání se pak bojí 40 procent dotázaných.

Více než polovina dotázaných se také obává nárůstu extremismu a zvýšení kriminality. Necelé polovině respondentů dělá starosti omezení možnosti cestovat do zahraničí.  

Průzkum také zjistil, že většina lidí chce v současné nejisté době omezit nedůležité výdaje (65 procent) a zahraniční cesty (60 procent). Část lidí chce současnou finanční situaci řešit dalším zaměstnáním (24 procent), 22 procent respondentů má v plánu najít si jistější zaměstnání. Jen minimum dotázaných plánuje rozprodávat majetek (10 procent).     

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com, Slavia pojišťovna

Štítky peníze, finance, koronavirus, krize, průzkum, Češi, zdraví, COVID-19, Slavia pojišťovna, NMS Market Research

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než viru se Češi obávají poklesu životní úrovně, ukázal průzkum | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.