Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě je hodnocena velmi pozitivně

Jako velmi kladná a prospěšná je hodnocena činnost čtyř asistentů prevence kriminality, kteří od května loňského roku pomáhají jihlavské městské policii. Má pozitivní přínos zejména ve vztahu ke zvýšení pocitu bezpečí obyvatel Jihlavy a zajištění komunikace s občany.

Asistenti prevence kriminality při své činnosti spolupracují se strážníky Městské policie Jihlava, kteří vždy vyhodnocují nutnost intervence ze strany asistentů v případě výskytu sociálně patologických jevů. Do běžné pochůzkové činnosti asistentů patří zejména dohled nad dodržováním veřejného pořádku, komunikace se skupinami obyvatel, kontrola dodržování vyhlášek a nařízení města či kontrola parků v centru města.

V roce 2020 se asistenti prevence kriminality podíleli na monitorování a zajišťování bezpečnosti i v souvislosti s užíváním drog, kdy mimo jiné kontrolovali přítomnost injekčních stříkaček v prostoru dětských hřišť. Dále pravidelně prováděli monitoring stavu čistoty města a zajištovali také sledování pohybu problematických osob ve vytipovaných oblastech města (bezdomovců, osob pod vlivem alkoholu, skupin mládeže apod.) a komunikaci s nimi.

V rámci výkonu dohledu nad dodržováním vyhlášek a nařízení města bylo nejčastěji řešeno požívání alkoholu na zakázaných místech, nepovolený pohyb psů bez vodítka, problémové situace na Duhovém hřišti, žebrání osob či kouření mládeže.

Při činnosti asistentů prevence kriminality se vyskytovaly i méně standardní situace, které asistenti řešili samostatně nebo ve spolupráci s městskou policií. Za zmínku jistě stojí nahlášení a zajištění rozbité výlohy obchodu, spolupráce na zajištění dvou zlodějů a sdílení informací při zjištění užívání drog ve Smetanových sadech.

Hlídka asistentů prevence kriminality rovněž zadržela pachatele napadení nezletilého na dětském hřišti, zajistila jeho předání Policii ČR a následně zabezpečila i ošetření poškozeného přivoláním zdravotnické záchranné služby. Asistenti dále řešili také občanské spory a úklid v domech v ulici Škrétova, Malátova a Komenského či neoprávněný prodej alkoholu, cigaret a pyrotechniky.

Asistenti fungují od jara 2020

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě byla zahájena v květnu 2020 v rámci realizace projektu Zavedení asistentů prevence kriminality, jehož cílem je snižování přestupkové činnosti a prevence výskytu sociálně patologických jevů na území statutárního města Jihlavy. Tento projekt s dobou trvání přesahující dva roky je podpořen prostřednictvím dotace z Operačního programu Zaměstnanost a je realizován statutárním městem Jihlava ve spolupráci s Městskou policií Jihlava.

V rámci projektu působí čtyři asistenti prevence kriminality, tři muži a jedna žena, kteří byli vybráni z cílové skupiny osob žijících v sociálně vyloučených lokalitách a kteří díky své znalosti této komunity mohou na ni přímo působit a současně zlepšovat občanské soužití. Úkolem asistentů prevence kriminality je monitorovat situaci a působit preventivně v lokalitách na území města, která jsou ve spolupráci s Městskou policií Jihlava vytipovány jako místa s možností většího výskytu přestupkového jednání, což má za cíl zvýšit pocit bezpečí občanů pohybujících se ve veřejném prostoru.

Projekt je velmi kladně hodnocen všemi zúčastněnými. Funkce asistentů prevence kriminality má pozitivní přínos zejména ve vztahu ke zvýšení pocitu bezpečí obyvatel města a zajištění komunikace s občany. Vlastní činnost asistentů se přímo projevila zvýšeným pohybem bezpečnostních složek ve veřejném prostoru a umožnila získávání důležitých informací z problémových lokalit a skupin obyvatel. Díky tomu, že asistenti prevence kriminality mají nadstandardní znalost sociálně vyloučených lokalit a osob, daří se řešit mnohé vzniklé situace preventivně či domluvou a snižovat tak výskyt tzv. bagatelní kriminality a zefektivňovat práci policie.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Jihlava, městská policie, asistent prevence kriminality, prevence kriminality, obecní policie, projekt, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Činnost asistentů prevence kriminality v Jihlavě je hodnocena velmi pozitivně | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.