Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Čistá Vysočina 2021: Letos osvětová akce proběhne, termín už je stanovený

Také v tomto roce se bude konat tradiční osvětová akce s názvem Čistá Vysočina. Kvůli koronaviru to ale bude trochu jinak, a to i vzhledem k tomu, že loňský ročník byl zrušený. Přihlášky z loňského ročníku stále platí, balíčky s pomůckami pro sběrače jsou připraveny.

Podle informací z krajského úřadu budou účastníci prostřednictvím e-mailu vyzváni, aby pouze aktualizovali datum sběru. Úklid Vysočiny je letos naplánován v termínu od 12. do 25. dubna a zapojit se samozřejmě mohou i noví dobrovolníci. Kvůli vývoji epidemické situaci je však nutné sledovat aktuální nařízení státních a krajských odpovědných orgánů a řídit se podle nich.

Čistá Vysočina proběhne v celém našem kraji a stejně jako v minulosti se na sběru odpadků mohou podílet obce, neziskové organizace, školy, firmy ale i jednotlivci. „Pro registrované účastníky připraví Kraj Vysočina jako vždy pytle na odpadky a ochranné pomůcky. Pro malé školáky jsou z důvodu zajištění jejich bezpečnosti připraveny reflexní vesty v odpovídající velikosti,“ informovala Hana Hajnová, náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje.

Domluva s vlastníkem pozemku 

Veřejnost bude Vysočinu uklízet v termínu od 12. do 25. dubna 2021. Registrace nových přihlášek je spuštěna až do konce února na webu. Zde si může dobrovolník nebo zástupce organizované skupiny vybrat úsek silnice, který chce zbavit celoročních odpadků. Sebrané odpadky z nahlášených úseků silnic I., II. a III. třídy mimo obce odveze spolupracující Krajská správa a údržba silnic Vysočiny, která zajistí také jejich likvidaci.

Čistá Vysočina

Od roku 2016 se akce aktivně účastní vždy přes 22 tisíc dobrovolníků a každoročně bylo sebráno mezi 70 a 100 tunami odpadků. Čistá Vysočina je realizována v rámci projektu Zdravý Kraj Vysočina a MA21.

U ostatních úseků si musí odvoz a uložení zajistit sbírající po domluvě s vlastníkem pozemku. Zanesením informace o úklidu konkrétního úseku silnice do mapy dostává veřejnost přehled o již „zabraných“ úsecích a organizace akce je tak přehlednější. S výslednou mapou úseků pracuje jak organizátor, tak i krajští silničáři a samotné obce, ve kterých sběr probíhá.

„Je velice smutné, že i když každoročně uklízí dobrovolníci od silnic na Vysočině desítky tun odpadu, stále ho neubývá. Taky si pokládáte otázku: Kde se tam stále bere? Je to vizitka lidské nevšímavosti a arogance, zvyk vyhodit cokoli kamkoli, hlavně když nejsem vidět. Lidé uklízí po lidech. Dobrovolnou angažovanost považuji za společenskou odpovědnost, a i letos se k dobrovolníkům osobně připojím. Vážím si každého jednotlivce, který se rozhodne být všímavý a pomůže přírodě od odpadků. Pokud to letos situace ohledně pandemie dovolí, pojďme společně pomoci ke zkrášlení prostředí, v němž společně žijeme. Děkuji všem, kteří se k nám připojí,“ uvedl Martin Hyský, politik projektu Zdravý Kraj Vysočina a místní Agenda 21.

„Vážíme si všech dobrovolníků." 

Je důležité připomenout, že úklid může probíhat kdekoli u veřejných komunikací. Zbylé extrémně frekventované úseky silnic, které si veřejnost nevybere, budou uklizeny v průběhu roku pracovníky Krajské správy a údržby silnic Vysočiny, což je praxe obvyklá. „Úklid kolem krajských silnic ročně přijde na více než milion korun. Díky aktivitě Čistá Vysočina se uklidí kolem silnic rychleji a my přispějeme tím, že odpad svezeme a předpisově zlikvidujeme. Velice si dobrovolnictví v rámci Čisté Vysočiny vážíme,“ uvedl ředitel Krajské správy a údržby silnic Vysočiny Radovan Necid.

Harmonogram Čisté Vysočiny 2021
• Přihlášení probíhá do 28. 2. 2021 prostřednictvím elektronického formuláře na webových stránkách Kraje Vysočina: www.kr-vysocina.cz/cistavysocina.
• Dne 28. 2. bude přihlašování uzavřeno. Zájemce vyplní krátký formulář, tím nám pomůže zajistit dobrou organizaci celé akce.
• Úklid bude probíhat v termínu 12.25. 4. 2021.
• Registrovaní účastníci obdrží zdarma pytle na odpadky (průhledné na plasty a černé na ostatní komunální odpad).
• Odpadky se třídí a nechávají se v zavázaných pytlích vedle komunikací.
• Svoz sebraného odpadu u silnic I., II. a III. třídy mimo obec zajistí zdarma Krajská správa a údržba silnic Vysočiny.
• V případě úklidu přímo v obcích a městech budou poskytnuty pouze pytle a účastníci si musí zajistit odvoz odpadků po dohodě s vlastníkem pozemku.
• Akce nenahrazuje svoz domácího velkoobjemového odpadu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto městopelhrimov.cz | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky úklid, Čistá Vysočina, jaro, Kraj Vysočina, odpad, silnice, údržba, pozemek, Hana Hajnová, Martin Hyský, Radovan Necid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Čistá Vysočina 2021: Letos osvětová akce proběhne, termín už je stanovený | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.