Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ptačí hodinka se blíží. Lidé po celé republice budou během víkendu opět počítat ptáčky na krmítku

Tisíce lidí po celém Česku budou opět sčítat ptáky na krmítku. Již třetí ročník zimního sčítání ptáků pořádá o víkendu 8.–10. ledna 2021  Česká společnost ornitologická. Každý sčítá na svém vlastním krmítku, bez nutnosti se setkávat nebo opouštět domov. Stačí jen hodinu pozorovat vlastní krmítko a výsledky odeslat ornitologům pomocí webové stránky ptacihodinka.birdlife.cz. Díky sčítání získají ornitologové velké množství důležitých dat o ptácích, kteří v Česku zimují.

Nasypat do krmítka, připravit  psací potřeby, zjistit si přesnou metodiku sčítání na ptacihodinka.birdlife.cz a pak 60 minut pozorovat ptačí návštěvníky. Takový bude program druhého lednového víkendu mnoha českých domácností.  „Do sčítání ptáků na krmítku se může zapojit úplně každý bez předchozí zkušenosti s ornitologií. Kdo si není jistý, že dokáže poznat nejběžnější druhy ptáků, pomohou mu naše materiály s vyobrazením druhů,“ říká koordinátorka sčítání ptáků na krmítkách Alena Skálová z České společnosti ornitologické. 

Počítat můžete i přes okno, z tepla domova

Sčitatelé najdou na webové stránce ptacihodinka.birdlife.cz přehled nejčastějších návštěvníků krmítek a tipy, jak je správně přikrmovat. „Mnoho druhů lze přilákat na slunečnicová semena. Ptáci si oblíbili i vlašské ořechy nebo lojové koule. Ty ale doporučujeme bez sítěk. Jde o zbytečné plasty, které často ještě na jaře vidíme viset v parcích a zahradách. Když spadnou, mohou je kvůli lákavé vůni pozřít psi, kterým pak způsobují vážné problémy,“ upozorňuje Dita Hořáková z České společnosti ornitologické.

Omezení kvůli šíření koronaviru se programu sčítání ptáků netýká. „Každý pozoruje a sčítá ptáky doma, na vlastním krmítku, což lze pohodlně a bezpečně  dělat i přes okno, aniž bychom museli opustit teplo domova,“ podotýká Hořáková.

Ornitologové pořádají Ptačí hodinku už potřetí. „Program je dlouhodobý a díky velkému množství údajů z celé republiky získáme během několika let informace o tom, kteří ptáci se kde vyskytují a jak se údaje mění. Sčítat je snadné a zábavné, zabere jen hodinu a i díky tomu se do sčítání může zapojit opravdu velké množství lidí,“ vysvětluje Skálová.

Průběžný stav sčítání bude k dispozici na webu ptacihodinka.birdlife.cz. Lidé mají čas k vložení výsledků online do 15. ledna. Ti, kdo nemají možnost elektronického odeslání, mohou výsledky poslat poštou pomocí papírového formuláře. „Odhadujeme, že konečné výsledky sčítání budeme mít v únoru. Po samotném sčítání ještě nějakou dobu trvá, než přijdou poštou všechna pozorování z papírových formulářů a přepíšeme je do databáze. Pak teprve jsou data kompletní a my je můžeme dál odborně zpracovávat,“ vysvětluje Skálová.

Nejčastějšími návštěvníky krmítek jsou vrabci a sýkorky

Loni se do sčítání zapojilo 21 tisíc sčitatelů, kteří pozorovali přes 400 tisíc ptáků. „Nejčastějším hostem krmítek byla sýkora koňadra, a to jak v celkových počtech, tak v plošném výskytu. S odstupem za ní byli v největších počtech pozorováni vrabci polní a vrabci domácí,“ připomíná Skálová.

Sčítání je určené jak pro jednotlivce, tak i pro školní kolektivy prvních a druhých tříd, které aktuálně mají prezenční výuku. Metodika sčítání je stejná jako v předchozích letech. „U každého druhu zapisujeme vždy nejvyšší počet jedinců spatřených najednou. Vidíme například tři sýkory modřinky, za chvíli je jich tam šest a po chvíli už jen jedna? Zapišme si u modřinky šestku. V úvahu přitom bereme všechny ptáky, které během své hodinky spatříme. Nejen ty, kteří přistanou přímo na krmítku,“ vysvětluje Hořáková.

A co když během sčítací hodinky na krmítko žádný pták nepřiletí nebo je ptáků málo? „I tyto údaje nás zajímají a jsou pro nás velmi důležité. Jedná se o vědecký výzkum, nikoli o soutěž. Je důležité, aby nám účastníci odeslali své pozorování, i když jim na krmítko žádný pták nepřilétl. Tyto údaje nám pomohou zjistit, kde ptáci naopak chybí,“ zdůrazňuje Skálová.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Česká společnost ornitologická | Zdroj s použitím TZ

Štítky ptačí hodinka, ornitologové, počítání, ptáci, krmítko, Alena Skálová, Česko, domov, Česká společnost ornitologická

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ptačí hodinka se blíží. Lidé po celé republice budou během víkendu opět počítat ptáčky na krmítku | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.