Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Praha si dnes připomene výročí 70 let od povstání i konce války

Praha si dnes připomene 70 let od květnového povstání i konce války. Vzpomínkové akce se budou konat po celé metropoli. Večer je pak zakončí koncert v Kongresovém sále, kterého se zúčastní asi 1700 lidí včetně veteránů, vojáků a ústavních činitelů.

Tradiční připomenutí začátku pražského povstání se připravuje u budovy Českého rozhlasu. Odhalena u něj bude pamětní deska, která připomene 81 dosud neznámých obránců rozhlasu, kteří v těchto místech před 70 lety padli. V plánu jsou projevy premiéra Bohuslava Sobotky nebo předsedy Sněmovny Jana Hamáčka (oba ČSSD).

Mrtvé z Pražského povstání si v poledne připomenou i vojáci na Pražském hradě. Odpoledne se pak prezident Miloš Zeman setká na Hradě s veterány a vpodvečer kardinál Dominik Duka odslouží ve svatovítské katedrále mši za padlé i 70 let míru.

Oslavy vyvrcholí večer v Kongresovém centru, kde se uskuteční koncert Ústřední hudby Armády České republiky. V sále by měli být přítomni přední ústavní činitelé, ale také veteráni z druhé světové války i současní vojáci. I na této akci vystoupí s projevy přední politici.

Zároveň se ale bude během dne konat mnoho akcí, na kterých si lidé připomenou 70 let staré události přímo na místech, kde se staly. Pieta je tak třeba naplánována u mostu Barikádníků.

Zahájeno bude také několik výstav s tématikou osvobozování Prahy. Na Staroměstském náměstí si budou moct lidé prohlédnout historická vojenská vozidla, která byla vyrobena před rokem 1945. K vidění budou vozy sovětské i americké armády, ale i běžných Pražanů nebo četníků, železničářů či sokolů.

Během Pražského povstání podle nového seznamu vydaného Vojenským historickým ústavem padlo nejméně 2898 lidí. Dosud se uváděl počet obětí o 1700 nižší. Podle historiků není ale ani současný seznam úplný. Mezi padlými bylo totiž mnoho neznámých bojovníků.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org

Štítky Praha, válečný veterán, Pražské povstání, Bohuslav Sobotka, Jan Hamáček, Český rozhlas, Poslanecká sněmovna ČR, Miloš Zeman, ČSSD, Pražský hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha si dnes připomene výročí 70 let od povstání i konce války | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.