Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Za čtyři měsíce proběhne nové sčítání lidu, za neúčast hrozí desetitisícová pokuta

Český statistický úřad předpokládá, že 60 procent populace vyplní dotazník online. Otázek bude oproti minulému sčítání zhruba polovina. Například diskutovaná otázka ohledně náboženství ale zůstane zachována.

Za necelé čtyři měsíce, 27. března, začne v pořadí už desáté sčítání lidu, domů a bytů. Vykonávat ho bude opět Český statistický úřad. Největší rozdíl bude podle ČSÚ v tom, že většina obyvatel dotazník vyplní online. Kdo se nezapojí elektronicky, dostane klasický papírový formulář přímo od sčítacích komisařů v časovém rozmezí od 17. dubna do 11. května.

Oproti minulému sčítání bude ale zhruba jen polovina otázek. Vypuštěny budou ty týkající se rodinného stavu, občanství, postavení v zaměstnání nebo vybavení bytu teplou vodou a koupelnou. Zmizí také domovní list.

Velké diskuse se vedly kvůli otázce ohledně víry, ta byla kritizována jako zásah do soukromí. Nakonec se ale sporná kolonka v dotazníku objeví. Při posledním sčítání v roce 2011 se přes patnáct tisíc lidí přihlásilo k řádu rytířů Jedi z Hvězdných válek.

ČSÚ předpokládá, že zhruba 60 procent obyvatel vyplní dotazník online. Bude to i rychlejší, některé odpovědi jako číslo občanského průkazu nebo pohlaví se vyplní automaticky po zadání rodného čísla. Jiné pohlaví než žena a muž nebude možné.

Cenný zdroj jinak nedostupných informací 

Za neúčast ve sčítání nebo uvedení lživých informací hrozí pokuta deset tisíc korun. Výsledky bude ČSÚ zpracovávat až do konce roku 2021.  

Sčítání lidu je cenným zdrojem jinak nedostupných informací. Kromě standardních faktů ohledně vzdělání a zaměstnanosti se ČSÚ dostane také k informacím, kolik mladých lidí bydlí s rodiči nebo jak skutečně bydlí čeští senioři.

„Výsledky jsou široce využitelné například při přípravě programů bydlení, rozvoji infrastruktury nebo plánování lepší dostupnosti služeb,“ uvádí ČSÚ.

Jak to bylo v Jihlavě v roce 2011? 

Při minulém sčítání v roce 2011 měla Jihlava 50 075 obyvatel. 10 108 lidí je věřících, většina se hlásí k římskokatolické církvi. V bytech bydlí 48 809 lidí, Největší podíl obyvatelstva tvoří ženy ve věku 30 - 34 let. Nejvíce Jihlaváků žije v manželském svazku. Maturitu má v Jihlavě podle posledního sčítání 12 985 lidí. Vysokou školu vystudovalo 5 502 Jihlaváků.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSÚ | Zdroj ČSÚ

Štítky sčítání, lidé, ČSÚ, statistika, Vysočina, Český statistický úřad, sčítání lidu, Jihlava, Star Wars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za čtyři měsíce proběhne nové sčítání lidu, za neúčast hrozí desetitisícová pokuta | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.