Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihlavané vzpomínali na sametovou revoluci u památníku "klíčů"

Jihlavané vzpomínali na události sametové revoluce u památníku Klíčů u řeky. Vedle položených svíček a květin tam cinkají zavěšená malá kovová srdce v národních barvách se vzkazy Pravda a láska musí!, Nezapomeňme proč! nebo Děkujeme pane Havle, které na místě píšou účastníci piety.

Letošní omezenou formu oslav určila nařízení proti koronaviru. "Velká masová shromáždění v podstatě nejsou reálná a my jsme přesto chtěli 17. listopad u Klíčů připomenout," řekl Petr Palovčík ze Spolku za navrácení sochy TGM do Jihlavy, který oslavy tohoto státního svátku ve městě pořádá pravidelně. Dodal, že lidé, kteří chtěli jít na procházku, se mohli u památníku zastavit. Odpolední vysílání na facebooku doplněné předem nahranými písničkami a vzkazy bylo určené těm, kteří jsou v karanténě nebo ven jít nechtěli.

Památník v podobě svazku klíčů byl u řeky Jihlavy v areálu Českého mlýna osazený před pěti lety. Lidé se u něj dnes začali ve větším počtu střídat dvě hodiny po poledni. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) na bílé kovové srdce napsal přání, abychom zůstali zdraví a svobodní.

"Dnešní den já vnímám jako připomenutí toho, že bychom měli být velmi ostražití, aby se nakonec nestalo, že bychom se stali vůči ochraně té svobody otupělí, protože se obáváme o své zdraví nebo o to, co s námi bude," uvedl Miloš Vystrčil na dotaz novinářů. Pietní vzpomínky se Vystrčil, který je senátorem za Jihlavsko, zúčastnil i na pražské Národní třídě. "Sem bych šel vždycky," řekl ke své účasti u jihlavského památníku.

Podle Vítězslava Schreka (ODS), který bude podle očekávání ve středu zvolený novým hejtmanem Vysočiny, je potřeba připomínat jak hrdinství studentů v době okupace, tak i lidí, kteří se vzepřeli komunistickému režimu.

Pavla z Jihlavy si chtěla připomenout, jak je svoboda krásná. "Protože třeba mladí nevědí, co bylo. Já jsem nemohla studovat, nemohla jsem cestovat, nemohla jsem nic, teď mohu všechno," řekla poté, co zavěsila u památníku svůj vzkaz.

U Klíčů se zastavili i někteří zástupci Jihlavy. Videozdravice primátorky Jihlavy Karolíny Koubové (Fórum Jihlava), jejích náměstků a radních město zveřejnilo na sociálních sítích.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolek za navrácení sochy TGM do Jihlavy

Štítky ČR, historie, správa, koronavirus, 1989, Jihlava, FOTO, AUDIO, památník, Sametová revoluce, Miloš Vystrčil, spolek, ODS, Facebook, Karolína Koubová, Vítězslav Schrek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavané vzpomínali na sametovou revoluci u památníku "klíčů" | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.