Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

AKTUÁLNĚ: Vláda chce prodloužit nouzový stav, omezila počet lidí v obchodech

, aktualizováno 16. listopadu 2020, 16:52

Vláda žádá Sněmovnu o prodloužení nouzového stavu až do 20. prosince, ale opatření proti šíření koronaviru možná příští týden zmírní. V Česku je totiž podle ministerstva zdravotnictví nyní rizikové skóre na hodnotě 70 ze 100, což odpovídá čtvrtému stupni opatření proti nemoci covid-19. Dnes nicméně vláda rozhodla, že v obchodech bude od středy platit omezení počtu lidí. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních.

V současnosti platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň rizika. Přesun do čtvrtého stupně by znamenal třeba otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně či posunutí zákazu vycházení. Nově potvrzených případů covidu-19 v Česku v neděli přibylo 1887, což bylo nejméně od začátku října.

Na jaře při první vlně epidemie covidu-19 trval nouzový stav 66 dnů. Nynější zatím platí od 5. října do 20. listopadu, tedy na 46 dnů. Vláda dnes ale schválila návrh, že požádá poslance o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dnů do 20. prosince. ČTK to sdělil premiér Andrej Babiš (ANO). O dnešním návrhu kabinetu by měla Sněmovna rozhodovat ve čtvrtek.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) minulý týden při představení nového protiepidemického systému (PES) uvedl, že bez nouzového stavu by byla opatření podle PES pouze doporučeními. Platnost stavu vyžaduje všech pět pásem opatření podle rizikového skóre v PES a už nyní je na trvání nouzového stavu navázána řada opatření proti šíření covidu-19.

Stav nebezpečí na celostátní úrovni 

Opozice dnes jednala s ministrem vnitra Janem Hamáčkem (ČSSD) a premiérem o novele, která by upravila vyhlašování mimořádných stavů. Piráti v tiskové zprávě uvedli, že zákon by měl třeba nově umožnit vyhlašovat i stav nebezpečí na celostátní úrovni. „Oproti nouzovému stavu neomezuje podnikání a také nezakazuje shromažďování. Zároveň však umožňuje evakuaci, zákaz vstupu na vymezená místa nebo nasazení vojáků," uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Nouzový stav může být nyní prodloužen až do druhé poloviny prosince, ale už příští týden možná budou zmírněna opatření proti covidu-19. V Česku je totiž už pátý den v řadě rizikové skóre na úrovni čtvrtého pásma opatření podle PES, zatímco nyní platí opatření pro pátý stupeň. V Česku bylo v neděli zaznamenáno nejméně nových případů nákazy od 5. října. Za neděli také přibylo podle údajů ministerstva zdravotnictví pouze 65 úmrtí, což je zatím nejnižší denní počet zemřelých za poslední měsíc.

Pokud rizikové skóre zůstane do středy pod 75, navrhne ministerstvo zdravotnictví vládě zmírnění opatření, které by platilo zřejmě od příštího pondělí. Přesun do čtvrtého pásma však ještě neznamená větší uvolňování. Přinesl by například otevření základních škol pro všechny děti z prvního stupně, střídavou výuku pro druhý stupeň nebo posunutí zákazu nočního vycházení z 21:00 na 23:00. Ministerstvo začalo zveřejňovat rizikové skóre, určující protikoronavirová opatření, dnes.

Kdy do lavic usednou další žáci? 

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) pak dnes představil plán postupného návratu do škol, který vychází z PES. Kvůli nákaze koronavirem se téměř všechny školy v polovině října uzavřely. Ve středu se do škol vrátí nejmladší děti z prvních a druhých tříd základních škol a také žáci speciálních škol. Až se Česko přesune do čtvrtého stupně rizika, což by mohlo být při příznivém vývoji epidemie nejdříve 23. listopadu, do lavic usednou i ostatní žáci prvního stupně, deváťáci a studenti maturitních ročníků. Školy v přírodě, sportovní kurzy či vícedenní školní výlety budou povoleny až v prvním, nejnižším stupni PES.

Ministerstvo školství zatím neuvažuje o zkrácení letních prázdnin ani o rušení týdenních jarních prázdnin. Plaga řekl, že místo prodlužování školního roku si umí představit dobrovolné letní kempy pro děti, které budou kvůli omezením ve školství potřebovat doučování.

Asi třetina pivovarů zvažuje propouštění 

Pandemie koronaviru má negativní dopady také na ekonomiku. Zaznamenaly je přibližně čtyři pětiny českých firem, vyplývá z říjnového průzkumu agentury Ipsos. Firmy se potýkají s výpadky zaměstnanců a poklesem poptávky. Například největší české pivovary očekávají celoroční propad tržeb o 20 až 40 procent a nejmenší pivovary až o více než 50 procent, uvádí Český svaz pivovarů a sladoven. Na základě průzkumu svazu asi třetina pivovarů, hlavně velcí výrobci, zvažuje propouštění.

Vláda nabídla podnikatelům zasaženým pandemií například příspěvky na nájem. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) u druhé výzvy programu COVID nájemné eviduje asi 18.500 žádostí za zhruba 1,9 miliardy korun, sdělila ČTK mluvčí MPO Štěpánka Filipová. Na program jsou vyčleněny tři miliardy. Finanční správa také eviduje k dnešku zhruba 66 tisíc žádostí o kompenzační bonus 500 korun denně v souvislosti s opatřeními proti covidu-19. Týká se to osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), společníků malých společností či pracovníků na dohodu. Žádosti začala správa vyplácet dnes. První peníze tak na účtech mohou mít žadatelé koncem týdne.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky nouzový stav, koronavirus, covid, vláda, obchod, omezení, počet, COVID-19, Česko, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Poslanecká sněmovna ČR, základní škola, pandemie covidu-19, ANO 2011, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Robert Pla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

AKTUÁLNĚ: Vláda chce prodloužit nouzový stav, omezila počet lidí v obchodech | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.